shutterstock 185070101

Filmpje! OVV-voorzitter Dijsselbloem ontmaskert leugenaar Kuipers: 'Aanpassingen OMT-adviezen waren wel degelijk inhoudelijk'

Politiekfeb 17 2022, 10:37
Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), zegt tegen Nieuwsuur dat het bijzonder "pijnlijk en heel schadelijk" is dat het kabinet de adviezen van het OMT over het coronabeleid actieve beïnvloedde. Het nieuws bevestigt ook, zegt hij, dat het gisteren uitgebrachte rapport van de OVV klopt.
"Namelijk dat er een totale rolvermenging was tussen de wetenschappelijke adviezen en de besluitvorming. En dat tast de integriteit en het gezag van het OMT aan, want iedereen vraagt zich nu af: zijn die adviezen wel wetenschappelijk en onafhankelijk?" aldus Dijsselbloem. "Het tast ook het vertrouwen in ambtenaren aan, want die vragen dus blijkbaar adviezen die ze willen horen. Dus is het beleid dan eigenlijk wel goed en integer gemaakt?"
https://twitter.com/Nieuwsuur/status/1494062380178882563

Dijsselbloem: Kuipers liegt

In de Tweede Kamer zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66 natuurlijk) dat het niet om beïnvloeding ging maar om "verduidelijking." De adviezen waren alleen aangepast om ervoor te zorgen dat het publiek het advies goed begreep. Inhoudelijk was er verder niets veranderd.
Dat is feitelijk gewoon onjuist, aldus Dijsselbloem. Ja, het ministerie vroeg óók om "verduidelijkingen," maar er waren ook serieus inhoudelijke wijzigingen. Bijvoorbeeld wat betreft het advies waarin gesteld werd dat mondmaskers in de ouderenzorg niet nodig was. "Het voorbeeld van schaarste aan middelen voor verpleeghuizen, in ons rapport een van de meest pijnlijke constateringen, dat wordt hier inhoudelijk extra zwaar aangezet op verzoek van het ministerie," aldus Dijsselbloem.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
En ja, dan valt het hem ook nog eens op dat niet alleen de adviezen zijn gewijzigd, maar sommige notulen ook. Volgens Dijsselbloem had Jaap van Dissel hier nooit aan mee mogen werken. "e moet als voorzitter van het OMT de integriteit van het OMT echt bewaken. Je moet zorgen dat die adviezen niet worden beïnvloed door wat ambtenaren wenselijk vinden." Als gevolg van die actie kan hij nu zelfs niet meer garanderen dat de documenten waarop de OVV haar kritische rapport baseerde wel klopten. Misschien was er veel meer mis, maar is dat door "wijzigingen" onder de mat gestopt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten