Geen paniek! Luchtalarm wordt maandag getest ondanks oorlog Oekraïne: "Mensen kennen het"

Geen paniek! Luchtalarm wordt maandag getest ondanks oorlog Oekraïne: "Mensen kennen het"

Aankomende maandag kunnen we gewoon het ´vertrouwde´ geluid van het luchtalarm verwachten. Ook nu Rusland in oorlog is met Oekraïne gaat het maandelijkse testgeluid gewoon door. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat er wel degelijk aandacht is voor de onrust door de oorlog in Oekraïne. Desondanks benadrukt het ministerie dat mensen "goed op de hoogte zijn" dat de sirene iedere eerste maandag van de maand wordt getest.

Om eventuele paniek te voorkomen gaan de overheid en de Veiligheidsregio´s extra communiceren over het luchtalarm aanstaande maandag. Dat zal de overheid doen via de sociale media en wellicht per ouderwetse SMS. "Dat geeft ook aan dat we aandacht hebben voor de situatie in Oekraïne", aldus een woordvoerder, in een statement tegenover de media.

Nu.nl schrijft dat er door heel Nederland zo´n 4.200 sirenes staan opgesteld. Maandag om 12.00 uur gaat het geluid van die sirenes precies 1 minuut en 26 seconden af. Het is volgens het ministerie belangrijk om ze iedere maand te testen.

Geen paniek! Luchtalarm wordt maandag getest ondanks oorlog Oekraïne: "Mensen kennen het"
Een luchtalarm in Nederland. Bron: Photos by Tom / Shutterstock

De oorlog in Oekraïne maakt vooralsnog verschil voor het wel of niet luiden van het luchtalarm. "Er is nu nog geen aanleiding om dat te doen. Die afweging ligt ook bij de veiligheidsregio's", aldus een woordvoerder van de overheid tegenover de media.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Lees meer over:
Rusland Oekraïne

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer