shutterstock 258726044

Gemeente Delf volgt stiekem inwoners online. Burgemeester ziet er geen kwaad in: 'Ik sta er persoonlijk achter'

Politiekokt 10 2021, 15:18
De gemeente Delft volgde inwoners op sociale media die mogelijk een gevaar vormden. Online monitoring is bij wet verboden voor gemeenten, maar de burgemeester van de stad blijft voet bij stuk houden dat er niks aan de hand is. De gemeente gaat haar boekje te buiten en de burgmeester doet alsnog dit de normaalste zaak van de wereld is.
De gemeente doet zelf onderzoek naar extremisme in de stad. Om op tijd in de gaten te hebben dat extremisme oprukt in de stad monitort de gemeente inwoners. Terwijl dit bij wet verboden is, aldus het AD. Tegen de raad zei burgemeester Marja van Bijsterveldt dat ze achter de werkwijze staat en dat de gemeente gewoon op dezelfde voet doorgaat:
"We blijven werken op de wijze zoals we dat de afgelopen jaren gedaan hebben. Ik sta er persoonlijk buitengewoon achter"
Omdat het wettelijk verboden is wat de gemeente Delft doet, start de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek naar de gemeente. De gemeente kan en mag namelijk niet als een soort van veredelde inlichtingendienst te werk gaan. Omdat de AP onderzoek doet zijn voor nu de acties stilgelegd. De Delftse burgemeester verdedigt haar acties door te zeggen dat er geen specifieke personen zijn gevolgd, maar 'fenomenen'. De AP vindt dit een bedenkelijk excuus:
"De vraag is, waar die fenomenen dan uit bestaan. Alleen de Algemene Inlichtingendienst mag mensen volgen. De politie mag dat alleen bij hoge uitzondering, met toestemming van een officier van justitie."
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het is goed om te zien dat de Nederlandse privacywaakhond hier direct op duikt. Het is namelijk onwenselijk als een politiek orgaan, in dit geval een gemeente, haar inwoners gaat bespioneren. Dit is natuurlijk de taak van onze inlichtingendienst, die in tegenstelling tot een burgemeester wel politiek neutraal zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten