Gemeenteambtenaren kijken op grote schaal en in het geheim mee met burgers op sociale media: ‘niet bewust ervan dat het niet mocht’

Nederlandse gemeenten kijken op grote schaal mee met wat burgers doen op sociale media. Uit onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat één op de zes gemeenten het niet zo nauw heeft genomen met de privacyregelgeving. Veel gemeenteambtenaren waren zich er niet van bewust dat ze de wet hiermee overtraden. 

Uit het onderzoek blijkt dat één op de zes ondervraagde Nederlandse gemeenten stiekem bij burgers op sociale media meekijkt, dat laat de Volkskrant weten. Door middel van nepaccounts weten ambtenaren handig mee te kijken bij burgers. Ze kunnen hiermee zien wat gemeentebewoners aan het doen zijn of ze kunnen berichten meelezen in besloten Facebookgroepen. Deze methode mag normaal gesproken alleen onder strikte voorwaarden gebruikt worden door de politie en de inlichtingendienst, maar Nederlandse gemeenten maakten hier dus ook gretig gebruik van.

Een ambtenaar laat weten dat deze methode wordt gebruikt om te kijken ‘wat er speelt’. De gemeente hoopt op deze manier fraudeurs te kunnen opsporen of vluchtverhalen van asielzoekers te checken.

Volgens Bart Custers, hoogleraar Law en Data science, is dit ten strengste verboden: ‘Het is simpelweg verboden. Gemeenten mogen niet voor politie of inlichtingendienst gaan spelen. Als de overheid online gaat met een nepaccount is dat werken onder dekmantel, de politie moet daar bijvoorbeeld toestemming voor vragen aan de rechter. Dit is niet het werk van gemeenten.’

Verder vreest Custers voor onze privacy en voor de willekeur van gemeenteambtenaren. De grote vraag is nu hoe lang dit al speelt, en nog belangrijker: wat te doen tegen dit probleem. Al jaren worden onze privacy-rechten door overheden geschonden. Maar in plaats van dit probleem aan te pakken wordt het alsmaar groter en ellendiger. De Staat bemoeit zich steeds meer met ons leven, waardoor onze privacy allang verledentijd is geworden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Monty

  ”De gemeente hoopt op deze manier fraudeurs te kunnen opsporen of vluchtverhalen van asielzoekers te checken.”

  Wat zou hierop tegen zijn?
  Deze fraudeurs en gelukzoeker vreten ons zuur verdiende geld op.

  1. Chee

   @monty houd niet van privacy en democratie.
   @monty is gek op China, daarom woont hij daar ook.

   1. Monty

    @Chee Beschermd graag fraudeurs en gelukzoeker.
    Chee zal wel een fraudeur zijn.

    1. Chee

     @monty vergeet even dat alleen de politie zich toegang mag verschaffen, zoals hierboven al breed word uitgelegd.
     Fraudeurs hou je altijd en overal.
     En zitten juist veelvuldig aan de top van de keten waar het geld verdeeld wordt, en lopen er meestal open en bloot mee weg.
     De kleintjes frauderen hier en daar met uitkeringen en of beetje zwart geld(smeermiddel van de economie in zware economische tijden) en lopen vaak wel tegen de lamp.
     Het is maar goed dat @monty niet aan het roer van de bv Nederland staat, anders krijg je de chinese verladers praktijken en heeft geen Nederlander meer privacy.

     1. Monty

      @Chee is geen fraudeur maar een gelukzoeker.

      Chee geeft meer om de privacy van fraudeurs en gelukzoekers.

     2. usb3.0

      monty veegt zijn rëet af met ieders privacy, haalt er even een extreem onderdeel uit om zijn privacyverkrächtende gedachtegoed te rechtvaardigen

 2. CZ

  Grappig dit… terwijl Hugo 1 miljard bloorlegt voor zinloze testen!

 3. LifeBuddy

  Het wordt tijd dat de boeken bij de gemeenten OPEN gaan, zodat we mee kunnen kijken, wat voor cr*minelen ze hier miljonair maken.

 4. J. Punt

  Ze moeten toch wat doen. Alleen feesboeken en markplaatsen de hele dag gaat ook vervelen.

 5. Tuinpaden

  Geef ze geen ongelijk, hoe dom kun je zijn om je leven online te zetten.
  Maar oké het heet niet voor niets ” Facebook niveau “

 6. Lucky Luke

  Al decenia is het bekend dat de gemeenten de grootste wetovertreders zijn en wat gbeurd er met deze kennis, juist……., Niets.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.