shutterstock 1929816080

Gerechtshof oordeelt dat er grote tekortkomingen zijn in asielopvang: maar dat is oké

Politiekdec 20 2022, 19:00
DE Nederlandse staat heeft vandaag te horen gekregen van het Gerechtshof in Den Haag dat er niet goed wordt omgegaan met asielzoekers. Of, beter gezegd, dat er nogal wat schorst aan de asielopvang. Volgens het Hof is er geen privacy voor asielzoekers, is er massale geluidsoverlast en zijn er niet genoeg plekken.
Hoewel het Hof dit de staat niet kwalijk neemt, benadrukt het wel dat de staat zijn best moet doen om deze problemen op te lossen. Het Hof zegt: "Het Hof twijfelt er niet aan dat de staat extra opvanglocaties zal realiseren. Het Hof twijfelt ook niet aan de inzet van de staatssecretaris om de crisis op de kortst mogelijke termijn op te lossen."
Toch is het niet duidelijk hoe de staat van plan is om deze problemen op te lossen. Er is geen eis dat het tekort aan opvangplekken per direct wordt opgelost, en het is onduidelijk hoe de staat privacy en geluidsoverlast gaat aanpakken. Dat de staat deze problemen zelf veroorzaakt heeft vindt de rechter ook al niet interessant. "De staat kan niet worden veroordeeld tot iets doen waar het niet toe in staat is," is het standpunt van het Hof.
Het is een kritieke situatie voor asielzoekers in Nederland, die al lange tijd worstelen met slechte opvangomstandigheden. Het is belangrijk dat de staat snel actie onderneemt om deze problemen op te lossen, vindt het Hof. Maar daarbij laat het Hof dus optekenen dat het ervan overtuigd is dat de staat hier inderdaad mee bezig is.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De staat zelf zal ongetwijfeld blij zijn met deze uitspraak (in hoger beroep). Want de rechter geeft de staat eigenlijk alles wat het wil. En dat is niet verrassend. Onafhankelijk van de vraag waar je staat op dit onderwerp moet namelijk worden opgemerkt dat we tegenwoordig steeds vaker zien dat de staat krijgt wat ze wil bij de rechter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten