richard de mos

- Interview Richard de Mos - “Mijn droom is om na de rechtszaak weer wethouder van mijn stad Den Haag te mogen worden.”

Politieknov 07 2022, 16:24
De Dagelijkse Standaard sprak op het Haagse stadhuis met Richard de Mos over zijn rechtszaak, de Haagse politiek en BVNL.
·       Hoe gaat het met je in deze hectische tijd?
Het gaat eigenlijk heel goed. Op 3 oktober jl. was het 3 jaar geleden dat die nare invallen bij mij thuis zijn geweest. Toen zijn wij als grootste partij in de gemeenteraad uit het college geflikkerd. Nu heb je bij de regiezitting van 14 oktober jl. gezien dat het OM geen splinter aan bewijs heeft. Het OM heeft vooral vermoedens dat wij als partij veel donaties hebben binnengehaald. En dat het hebben wij als partij ook gedaan. Het gekke is als de VVD dat doet dat daar geen ophef over is. De VVD maakt zelfs zijn verkregen donaties niet openbaar. Hart voor Den Haag heeft veel ondernemers die ons steunen. Van persoonlijke verrijking aan mijn adres is geen enkele sprake. We hebben voor de verkiezingscampagne dit jaar een ton euro opgehaald. Dit hebben besteed aan een campagnebus, folders, social media campagne en voor het inkopen van advertenties bij de lokale omroep. Landelijke partijen doen dit ook allemaal, maar die krijgen subsidies en veel grotere bedragen dan het tonnetje dat wij hebben opgehaald bij onze donateurs. Het gaat dus goed. We staan met 1-0 voor en ik zie de rechtszaak die 23 januari a.s. gaat beginnen met veel vertrouwen tegemoet.  
·       Je hebt een mooi laatste woord uitgesproken. Daarin laat je echt zien een man met een lach en een traan te zijn. Denk jij de juiste snaar geraakt te hebben bij de rechters?
De rechter zag bij het uitspreken van mijn laatste woord dat het mij veel deed. Ik heb een goed eerste gevoel bij de rechter overgehouden maar ik kan natuurlijk niet voorspellen wat de rechter gaat doen. Ik hoop dat hij het enige juiste doet en dat is complete vrijspraak.
·       Heb je vertrouwen in je medemens geen flinke knauw gekregen door deze rechtszaak?
Je zal natuurlijk een volmondig ja verwachten dat dat zo is. Toch is het mooie ervan dat in deze bange tijden ik ook ontzettend veel lieve mensen heb leren kennen die je juist steunen. Dat zie je vooral bij de crowdfundactie die ik ben begonnen om mijn advocaat te kunnen betalen en in mijn huis te kunnen blijven wonen. Een advocaat is duur. Plasman maakt voor mij veel uren. Hij geeft mij fiks veel korting voor een topadvocaat en denkt echt met me mee. Plasman kan het helaas niet gratis doen omdat een heel kantoor met deze zaak bezig is. Er zitten misschien al honderden of duizenden uren aan tijd in deze zaak. Het is uurtje factuurtje. Ondanks deze zaak zijn wij met Hart voor Den Haag met één zetel gestegen (Red. van 8 naar 9 zetels). Ik ben wel het vertrouwen kwijt geraakt in de rechterlijke macht en in het samenwerken met andere politieke partijen. Wij gunden andere partijen altijd wat. GroenLinks had in ons college 5 zetels en wij hadden 8 zetels. Nee wij gingen er niet moeilijk over lopen doen. Vier partijen iedere partij twee wethouders. En dat je dan beloond wordt met een mes in je rug en dat iedereen op de stoel van de rechter ging zitten. D66, PvdA en GroenLinks doen dit nog steeds, omdat zij ons uitsluiten als mogelijke coalitiepartner. Het is een schande omdat wij met Rita Verdonk een wethouderskandidaat hebben die helemaal schoon is. Daar is het vertrouwen dus zeer beschadigd, maar in de mensheid niet, omdat er altijd lieve mensen zijn die altijd voor me klaar staan.
·       Nu naar de Haagse gemeentepolitiek. Hoe bevalt de samenwerking met Rita Verdonk?
Top, Rita is echt een ervaren politica. Zij heeft het niveau van de fractie verhoogd zonder andere fractieleden tekort te doen.
·       Wat wil je als grootste oppositiepartij gaan bereiken de komende jaren voor de stad Den Haag?
Wij willen iets doen aan de groei van de stad. Deze stad kan niet ongebreideld blijven groeien. Er voor zorgen dat in de oude volkswijken de leefbaarheid terugkomt. De problemen zijn overbewoning, verpaupering en dat de sociale cohesie verdwijnt. Hier gaan wij echt voor. In deze volkswijken zitten ook veel van onze stemmers. Wij willen ook dat Den Haag zo blijft als het is. Wijken waar nu laagbouw is, de statige wijken, dat daar voldoende groen en voldoende voorzieningen zijn. De groei van de stad kan niet doorgaan omdat we nu al een tekort hebben aan politieagenten, zorg en huizen. Bevolkingsgroei als gevolg van immigratie tegengaan is speerpunt nummer één. Wij willen echt gaan realiseren dat naar ons geluisterd wordt.
·       Hoe wil je de Haagse inwoner toch het vertrouwen in de politiek laten behouden zodat men in maart 2026 toch weer massaal op Hart voor Den Haag gaat stemmen?
Dat is een behoorlijke uitdaging omdat ik om me heen heb gehoord dat mensen best op onze partij willen stemmen, maar dat deze mensen dat niet doen omdat Hart voor Den Haag volgens hen toch wordt buitengesloten. Mensen moeten wel gaan stemmen omdat zij wel moeten begrijpen als wij in plaats van 9 zetels 12 zetels hadden gehaald dat de andere partijen in de raad niet om ons heen kunnen.
·       Hoe bevalt het je om voor BVNL te werken als voorlichter? Je begint op politiek gebied nu wel een politieke duizendpoot te worden. Beleidsmedewerker, Tweede Kamerlid, raadslid, wethouder en nu voorlichter. Welke rol is eigenlijk het leukst?
Mijn droom en ambitie is hier in Den Haag weer terug te keren als wethouder. Persvoorlichter voor BVNL is ook erg leuk om te doen. Toch is het mijn droom om weer wethouder te worden om met mijn stad, Den Haag, weer de goede kant op te gaan.
·       Zien we jou als kandidaat-Tweede Kamerlid terug op de lijst van BVNL in 2025? Of zien we jou misschien terug in de provincie Zuid-Holland of de Eerste Kamer?
Een toekomstig Kamerlidmaatschap voor BVNL sluit ik niet uit. Mijn voorkeur gaat uit naar het wethouderschap maar als D66 ons blijft uitsluiten dan weet je het maar nooit. In de Eerste Kamer of provincie zul jij mij niet aantreffen. Ik ben nog niet klaar met de politiek, maar door die klote zaak loop ik al 3 jaar gekneveld te werken. Ik vind het alleen al mooi dat Wybren (Red. Wybren van Haga) vertrouwen in mij heeft. Ik vind dat Wybren het inhoudelijk zeer goed doet. Alleen is het jammer dat de mainstream media daar een gevaar inzien. Yesilgöz is zwaar over de schreef gegaan met haar uitspraken over onwelriekende reuzel en duwt ons in de rechts extremistische- en antisemitische hoek. Ik heb zelf joodse roots. Olaf Ephraim (Red. Tweede Kamerlid voor BVNL) heeft ook joodse roots. Dus die ongefundeerde beschuldigingen slaan nergens op.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
·       Waarom moet de DDS lezer overwegen om in maart 2023 op BVNL te stemmen?
De DDS lezer doet er sowieso verstandig aan om op een partij te stemmen die de gevestigde elite wegstemt. Dan hebben we het over de balletje balletje partijen die het al jaren met elkaar doen en Nederland naar de klote helpen. Stem op een partij die echt met Nederland vooruit wil. Ik denk echt dat BVNL op de inhoud een hele goede partij is. Een anti-stikstof partij. Een pro ondernemerspartij omdat werken moet lonen. Het is een klassiek-liberale partij waar vrijheid hoog in het vaandel staat.
·       Met welke uitslag ben je tevreden in maart?
Ik hoop dat BVNL in alle provincies en in de Eerste Kamer zetels haalt. BVNL is nog beter voor de boeren dan BBB. Caroline (Red. Caroline van der Plas) doet het super. Het is een goede vrouw waar wij onwijs graag mee willen samenwerken. Ze heeft het heel knap gedaan in de Tweede Kamer. Maar er is één verschil tussen BBB en BVNL. BBB zegt dat het stikstofprobleem bestaat en BVNL zegt de stikstofhoax moet gewoon naar waar het hoort in de prullenbak. De boeren doen er goed, aan om op een partij te stemmen die als zij groot genoeg zijn het stikstofprobleem door de papierversnipperaar haalt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten