36067147370 7a22103374 c

Kabinet wil jeugdzorg nog verder uitkleden: behandelingen schrappen en eigen bijdrage invoeren

Politiekmei 13 2022, 18:00
Het kabinet overweegt allerlei nieuwe maatregelen om de kosten voor jeugdzorg te beteugelen. Zo denken zij bijvoorbeeld aan het schrappen van behandelingen en het invoeren van een eigen bijdrage, om de omstreden bezuiniging van 511 miljoen euro op het gemeentefonds te vervangen.
Het besluit om gemeenten verantwoordelijk te maken voor de jeugdzorg is rampzalig geweest, mede door het feit dat die 'decentralisatie' gepaard ging met bezuinigingen. Gemeenten kregen veel meer extra taken maar niet het budget om die taken fatsoenlijk uit te kunnen voeren.
Sinds 2015, het jaar waarin die overheveling van taken werd ingevoerd, zijn de kosten voor de jeugdzorg eigenlijk alleen maar gestegen. En ze blijven stijgen!
Het kabinet zit dus met de handen in het haar, want zij beginnen nu ook eindelijk te zien dat de problemen alleen maar erger zijn geworden. De kwaliteit is achteruit gegaan en het aantal patiënten op de lange wachtlijsten neemt nog altijd toe.
Maar in plaats van eens fatsoenlijk te investeren of die zorgtaken weer terug bij het Rijk te leggen, overweegt men nu eerst flink te gaan snijden en bezuinigen. Behandelingen die niet bewezen effectief zijn zouden mogelijk moeten worden geschrapt. Behandelingen in het algemeen zouden wat het kabinet betreft moeten worden verkort. En kinderen zouden wellicht een eigen bijdrage moeten leveren om de stijgende kosten enigszins te kunnen dempen, meldt RTL Nieuws.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Als het kabinet dit soort maatregelen in gaat voeren dan gaat de kwaliteit van de jeugdzorg (nog verder) achteruit. Kinderen met lichte problemen kunnen dan niet of alleen tegen betaling worden geholpen. Kinderen waarvan de ouders geld hebben kunnen wél worden geholpen, maar niet te lang natuurlijk! Het eindresultaat is dan natuurlijk dat de lichte gevallen uiteindelijk zware gevallen worden en de zware gevallen onvoldoende zullen worden geholpen. Zorgkosten gedempt, minder mensen geholpen en iedereen ontevreden! Strak plan, man.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten