screen shot 2023 01 24 at 110850

Leven verwoest: Edwin Jansen, voormalig Idols-rechter, onthult hoe politie zijn verhaal negeerde in zaak De Mos

Politiekjan 27 2023, 8:00
De verkoop van de lang verlaten parkeergarage De Zeeheld in het Haagse Zeeheldenkwartier staat centraal in de strafzaak tegen oud-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. De parkeergarage, eigendom van Edwin Jansen - de voormalige rechter van Idols en ontdekker van Anouk - werd uiteindelijk gekocht door de gemeente.
In de rechtszaal kon Jansen eindelijk zijn kant van het verhaal vertellen en werd hij zeer emotioneel. Hij onthulde dat de politie hem nooit had verhoord, terwijl hij dat aanvankelijk wel wilde. Omdat hij chemotherapie onderging, is dat echter nooit gebeurd. Toen hij weer "topfit" was, leek de politie ineens niet meer geïnteresseerd in een verhoor.
Jansen vond dit bizar. De rechter in de zaak was het daar geheel mee eens; ook die vroeg zich af waarom het OM zo'n belangrijke 'medeverdachte' (of minstens 'getuige') niet zélf aan het woord laat. En nee, 'we moesten het dossier afmaken' is dan geen excuus.
Jansen zei dat zijn "hele leven is verwoest" door de beschuldigingen van het OM. Dennis Buis, een andere medeverdachte, beaamde dat en zei: "Mijn leven is verwoest. En we wachten al 3,5 jaar op dit proces." Ook Richard de Mos en Rachid Guernaoui hebben eenzelfde lot ondergaan. Ook zij zijn steeds weer in de stress gejaagd... en dat zonder dat ze in staat waren zich te verdedigen puur en alleen omdat het OM zo lang wachtte met het starten van de rechtszaak.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De situatie is een grimmige herinnering aan de macht van het recht en de impact die het kan hebben op het leven van mensen. Het is tragisch dat het leven van twee mensen door deze zaak is verwoest... en een herinnering aan het feit dat we de zittende macht altijd erg goed in de gaten moeten houden - en ervoor moeten waken dat we 'verdachten' niet al voor hun rechtszaak veroordelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten