frits bosch column

-Frits Bosch- 15 vinkjes voor een succesvol politicus. Wie scoort goed, matig of slecht?

Opiniejan 27 2023, 9:00
De 7 vinkjes van Joris Luyendijk zijn volgens hem bepalend voor de elite: 1. Een man 2. Blank 3. Hetero 4. Hoogopgeleide of welgestelde ouder 5. Nederlandse nationaliteit van tenminste één ouder 6. ABN sprekend 7. Universitaire opleiding
Deze 7 vinkjes zijn niet voldoende voor een succesvol politicus. Een politicus die hoge ogen wil gooien moet goed scoren op 15 vinkjes.
De additionele vinkjes zijn:
8. Een goed uiterlijk 9. Een sterke presentatie 10. Een goed ontwikkeld strategisch gevoel 11. Stressbestendig 12. Beminnelijk 13. Inhoudelijk sterk 14. Oprechtheid zijn en bereid zijn verantwoordelijkheid te dragen 15. De belangen van het Nederlandse volk voorop stellen en bereid zijn ze daarover tijdig en regelmatig te interpelleren. 
Waardoor is Mark Rutte zo succesvol? Hij tikte voor de gemiddelde kiezer 14 vinkjes aan. Inmiddels lijkt de kiezer eindelijk te begrijpen dat Rutte op vinkje 14 extreem slecht scoort en vinkje 13 vertoont ernstige barsten bij hem. Vinkje 3 is voor Rutte onbekend.
Waardoor was Pieter Omtzigt eerst niet succesvol maar nu wel? Hij tikte volgens het CDA (onuitgesproken) de vinkjes 8 tot en met 12 niet goed aan. CDA verkoos Hugo de Jonge op een schandelijke manier. Het CDA maakte hier een existentiële fout naar we nu weten. Met de Toeslagenaffaire heeft de kiezer begrepen dat Omtzigt op vinkjes 13 en 14 gigantisch goed scoort waardoor hij nu in de peiling bovenaan staat. Hij scoort niet goed op de vinkjes 8, 9, 10 en 11. CDA scoort op inhoud extreem slecht, terwijl ze een inhoud kanon in huis hadden in de persoon van Omtzigt. Hugo de Jonge scoort slecht op de vinkjes 8 tot en met 13.
Wopke Hoekstra scoort goed op vinkje 8. Hij scoort op andere vinkjes zwak, maar het CDA ging alweer op vinkje 8 af, een gigantische misrekening. Het CDA grossiert in de plank misslaan. We herinneren ons nog goed het debacle rond de kundige CDA politicus Elco Brinkman. Ruud Lubbers zei: “ik stem niet op Brinkman”. Het was een Judaskus. Hij stemde op Heerema, een blunder. Zijn zoon scoort op vinkjes 8 tot en met 13 niet. CDA is kampioen in eigen voet schieten. D66 politica Sigrid Kaag scoorde op op vinkje 10 goed tijdens de TK verkiezingen, maar ze is door de mand gevallen. Ze scoort slecht op bijna alle vinkjes waardoor ze pijlsnel daalt in de peilingen. Sommige politici vallen snel door de mand bij anderen duurt het soms 12 jaar. Pim Fortuyn scoorde op alle vinkjes goed behalve vinkje 3, maar extreem goed op vinkje 12,13 en 14. Men viel als een blok voor hem. Geert Wilders scoort niet op vinkje 8 vanwege zijn haardos en ook niet op vinkje 10 vanwege een sterk aangezette uitspraken zoals kopvoddentaks en gemengd op vinkje 12. Carolien van de Plas scoort op de vinkje 2 tot en met 7 matig tot niet goed. Ze scoort prima op vinkjes 13 en 14, hoewel one issue, de boeren.
En zo kunnen we alle politici afgaan.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Nederlanders blijken niet enthousiast te zijn over de politici. Ze scoren slecht. Waardoor komt dat? Ik houd er op dat ze niet goed scoren op vinkje 15: de belangen van het Nederlandse volk voorop te plaatsen en bereid zijn tijdig en frequent de mening van het volk te vragen. Het draait erom om kiezers bij het beleid te betrekken. Dat doen ze onvoldoende.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten