9314082207 aedcf73c06 c

Toenemende zorgen over digitale euro: Big Brother is watching you!

EUjan 27 2023, 10:00
De mogelijke invoering van een digitale euro in Nederland veroorzaakt steeds meer zorgen onder bezorgde burgers en politici bericht de Telegraaf. Er is een groeiend debat over de invloed die een digitale euro zou kunnen hebben op de privacy van burgers en de milieu-impact van programmeerbaar geld.
Brussel heeft aangekondigd dat het komend voorjaar een voorstel voor de digitale euro zal presenteren. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs uitleg gegeven over het project tijdens een hoorzitting voor een kritisch Europees Parlement. Directielid Fabio Panetta van de ECB benadrukte dat er een stevige juridische basis nodig is om witwassen, terrorismefinanciering en belastingontwijking te voorkomen.
Panetta zei: "We moeten evenwicht zien te vinden tussen enerzijds de belangen van burgers wier privacy niet geschonden mag worden en anderzijds de belangen van de samenleving die liever niet wil dat de digitale euro wordt gebruikt voor witwassen. Het is een wankel evenwicht. Dat is geen taak voor de ECB. Wij kunnen laten zien wat er technisch mogelijk is, maar de politieke beslissing ligt bij de lidstaten en het Europees Parlement.”
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De discussie over de digitale euro zal waarschijnlijk in de komende maanden verhevigen, met bezorgde burgers die zich zorgen maken over de mogelijke gevolgen voor hun privacy en de milieu-impact. Het blijft afwachten hoe het voorstel van Brussel zal worden ontvangen en of de lidstaten en het Europees Parlement zich zullen neerleggen bij de technische mogelijkheden van de ECB. Heel veel EU burgers zien het absoluut niet zitten dat de overheid als een soort Big Brother over je schouder meekijkt bij je bankzaken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten