pug g4c5d780d6 1920

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil een fokverbod op mopshonden en chihuahua's

Politiekjan 20 2023, 18:00
Huisdieren die vanwege hun ‘schattige’ uiterlijk ernstige permanente, fysieke klachten ervaren zijn straks verboden in Nederland. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil een fokverbod op bijvoorbeeld honden die moeite hebben met ademen.
Zo zijn er honden met een korte snuit of katten met vouworen die volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit veel fysieke, permanente klachten ervaren. Het ministerie wil dan ook een fokverbod op dieren waarbij dit het geval is. Bekend is dat mopshonden moeite hebben met ademen en dat katten met vouworen een afwijking hebben in hun kraakbeen.
Volgens landbouwminister Adema maken we onschuldige dieren het leven zuur omdat we “ze ‘mooi’ en ‘schattig’ vinden.” “Dat raakt me en ik weet dat veel Nederlanders dat ook zo voelen”, aldus Adema.
Het ministerie wil geen verbod op specifieke rassen maar wel worden de regels rondom bepaalde kenmerken die zorgen voor fysieke klachten bij dieren aangescherpt. Zo wil het ministerie beginnen met het samenstellen van een lijst met kenmerken waarin staat welke kenmerken aantoonbaar schadelijk zijn voor het dier. Op basis van verder onderzoek kan de lijst worden uitgebreid. Uit studies is namelijk al eerder gebleken dat mopshonden heel hun leven last hebben van fysieke klachten. De bekende honden met een korte snuit hebben moeite met ademen en kunnen niet met hun ogen knipperen.
Naast mopshonden en katten met vouworen zijn er volgens actiegroep Dier&Recht meer huisdieren die in aanmerking zouden moeten komen voor een fokverbod. Zo zou er volgens de actiegroep ook gekeken moeten worden naar de Perzische kat, de chihuahua hondjes maar ook de Duitse herder.
Eerder werd ook al bekend dat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil dat alle huiskatten verplicht worden gechipt. Met deze maatregelen wil het ministerie de strijd aangaan tegen zwerfkatten. Daarmee komt het kabinet met twee ingrijpende maatregelen voor huisdiereigenaren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten