kat almere

Alle katten in Nederland verplicht gechipt om verdwaalde dieren terug te vinden

Binnenlandjan 20 2023, 11:00
In een poging verdwaalde katten gemakkelijker terug te kunnen voeren naar hun baasjes, heeft Landbouwminister Piet Adema aangekondigd dat voortaan alle katten in Nederland gechipt zullen moeten worden. Dit plan komt niet geheel toevallig, aangezien loslopende en verwilderde katten door steeds meer mensen als een groeiend probleem worden gezien.
Volgens Adema zal de chip de kans op hereniging met de eigenaar aanzienlijk vergroten wanneer een kat verdwaalt. Bovendien kan het ook helpen bij het identificeren van eigenaren die hun verantwoordelijkheid niet nemen voor hun huisdieren.
Er is zelfs één provincie (Friesland red.) in Nederland waar verwilderde katten gewoon mogen worden afgeschoten door door jagers. Door katten te chippen, hoopt Adema het aantal verwilderde katten te verminderen en zo ook de druk op deze provincie te verminderen.
Er zijn in Nederland naar schatting 2,9 miljoen huiskatten. Jaarlijks worden er meer dan 60.000 als vermist opgegeven, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Gemeenten zijn volgens de minister 4,8 miljoen euro per jaar kwijt aan de opvang van weggelopen katten. RTL Nieuws schrijft dat de Tweede Kamer al geruime tijd aandringt op de invoering van de een chip- en registratieplicht. Voorgangers van Adema wilden er niet aan.  
Steun DDS nop BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Adema gaat het plan nu verder uitwerken en zal later een invoerdatum bekend maken. Hij roept eigenaren op om zich voor te bereiden op de verplichting en zich te informeren over de mogelijkheden voor chippen bij hun dierenarts.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten