de dagelijkse standaard dh 00981

Nederlandse Overheid profiteert van woekerwinsten en maakt zich schuldig aan 'graaiflatie'

Politiekmei 06 2023, 11:00
De afgelopen dagen zijn er veel berichten verschenen over de miljardenwinsten van grote bedrijven. Vooral de winst van Shell - 8,7 miljard euro in drie maanden tijd - heeft voor veel ophef gezorgd. Wanneer een bedrijf zoveel winst maakt tijdens een crisis en de opbrengsten vooral naar de aandeelhouders gaan, raakt dat velen. De term 'graaiflatie' wordt steeds vaker gebruikt: bedrijven zouden de hoge inflatie gebruiken om hun winstmarges te verhogen. Maar er is nog een andere partij die stiekem profiteert van de woekerwinsten: onze eigen overheid.
Bij de Belastingdienst stroomt het geld binnen. Eerst werd verwacht dat er in 2022 een opbrengst van 27 miljard euro aan winstbelasting (vpb) zou zijn, maar dit blijkt ruim tien miljard euro hoger te zijn: 38,5 miljard euro. De eenmalige solidariteitsheffing die olie- en gasbedrijven moeten afdragen over hun overwinsten is ook bijna twee keer zo hoog uitgevallen als ingeschat: geen 1,8 maar 3,2 miljard euro.
Bedrijven hebben dus bijna 13 miljard euro meer bijgedragen aan de staatskas dan minister van Financiën Sigrid Kaag had verwacht. In de Tweede Kamer is er een vrij brede wens om overwinsten niet eenmalig, maar permanent af te kunnen romen. Ook is het kabinet gevraagd de mogelijkheid te onderzoeken om een nieuw toptarief in de vennootschapsbelasting in te voeren waarmee 'excessieve winsten' kunnen worden belast, dus bovenop de 25,8 procent die bedrijven nu over winsten hoger dan 200.000 euro kwijt zijn.
Volgens de Voorjaarsnota ziet het er voor de komende vijf jaar goed uit voor de schatkist. De verwachte belastinginkomsten zijn behoorlijk naar boven bijgesteld: tussen 2023 en 2028 stijgen de totale ontvangsten uit belastingen met zo'n 90 miljard euro, van 380 naar 470 miljard euro. Maar wie nog eens goed kijkt naar de cijfers, ziet mogelijk iets opvallends: de inkomsten uit loon- en inkomensheffingen stijgen de komende jaren namelijk het hardst van allemaal, van 125 naar 160 miljard euro.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten