ruttekaag

Nieuw onderzoek wijst uit: 77% van de Nederlanders lijkt nu écht klaar met Haags politiek gedonder

Politiekmei 28 2022, 14:46
Het afgelopen halfjaar daalde het vertrouwen in de Haagse politiek onder Nederlanders. Uit een peiling van Kantar Public onder meer dan 1.000 deelnemers blijkt dat nog maar 28 procent van de Nederlanders gelooft dat de Tweede Kamer, maar met name het kabinet Rutte IV, nog daadwerkelijk iets klaarspeelt voor de Nederlandse burgers. 77 procent van de Nederlanders voelt zich dus inmiddels volledig buitenspel gezet door de lachende premier en zijn Haagse lakeien.
Twee jaar geleden hield Kantar Public, in opdracht van De Telegraaf, nog eenzelfde onderzoek onder 1.000 Nederlanders. Toen gaf 38 procent nog aan vertrouwen te hebben in de Haagse politiek. Dat is 10 procentpunten dan nu nog het geval is. Ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat politici teveel met zichzelf bezig zijn, wat in veel gevallen natuurlijk ook een vereiste is om hogerop te komen binnen de Haagse politiek. 
Het kabinet Rutte IV is onverminderd impopulair. 68 procent van de Nederlanders heeft (of had al) geen geloof (meer) in Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag. Twee jaar geleden lag dat nog op 61 procent.
"Een heel pijnlijke conclusie", zegt VVD-fractieleider Sophie Hermans tegenover De Telegraaf. Haar CDA-collega Pieter Heerma is dat met Hermans eens. Heerma ziet een Tweede Kamer waarin "verschillen vooral worden uitvergroot en tegenstanders worden zwartgemaakt. [...] Dat brengt oplossingen niet dichterbij en holt juist het vertrouwen verder uit."
Wilders
Geert Wilders reageert ook op het onderzoek en stelt: "Dit krijg je als je een liegende premier hebt die problemen van gewone mensen niet oplost, de massa immigratie niet stopt, huizen met voorrang aan vreemdelingen geeft, mensen laat stikken met dure boodschappen, etc."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten