prins bernhard 1999 sander lamme 2

Oeps! Edwin de Roy van Zuydewijn gaat LOS op Prins Bernhard: "Hij was lid van de Sturm, de NSDAP én de SA!"

Politiekjun 15, 15:00
Bij Ongehoord Nieuws heeft Edwin de Roy van Zuydewijn hard uitgehaald naar prins Bernhard en zijn eigen ex-vrouw, prinses Margarita. Die beweerde onlangs op tv dat de in 2004 overleden prins nooit gekozen zou hebben voor het lidmaatschap van allerlei nazi-organisaties. Onzin, aldus de Roy van Zuydewijn. "Hij was lid van de Sturm, de NSDAP én de SA!"
Het is altijd vermakelijk om te zien hoe de koninklijke familie excuses verzint voor prins Bernhard. Hij was zo'n kwaaie niet! Hij moest bij de Hitlerjugend! Hij zat niet echt bij de nazi's als zodanig! In zijn hart was hij een liberaal! En ga zo maar door. Er wordt altijd van alles en nog wat verzonnen om hem te beschermen tegen het imago dat ex-SS'ers en NSDA'ers en SA'ers nou eenmaal hebben.
Helaas voor de Oranjes (aangenomen dat het Oranjes zijn en niet neporanjes via stalknechten enzo) is Edwin de Roy van Zuydewijn niet van plan om ze daarmee weg te laten komen. Dat bleek deze week bij Ongehoord Nieuws toen hij gevraagd werd te reageren op uitspraken van prinses Margarita, zijn ex-vrouw, over Prins Bernhard.
"Die keuze heeft hij niet gemaakt," aldus Margarita over Bernhard en dan specifiek over zijn volgens haar niet-bestaande verleden bij de Hitlerjugend en de SS.
Helaas voor mevrouwtje koekepauwtje liet haar ex dit niet over zijn kant gaan. "Totale onzin," aldus De Roy van Zuydewijn. Hij was lid van de Sturm, hij was lid van de NSDAP, hij was lid van de SA. En hij heeft ook gelogen tegen Loe de Jong, die zelf natuurlijk ook veel gelogen heeft..."
"In 1952 heeft hij [Professor Loe de Jong] een proefschrift geschreven over de vijfde colonne in Nederland. Dat heeft hij toen later ingetrokken. Maar dan moet hij mij toch eens uitleggen - dat kan hij niet meer, want hij is overleden - wat Bernhard met de heer Six in Rotterdam deed. Want Rotterdam is ook goed verraden, en daar zit Bernhard ook in."

Twee kanten

Er zijn twee merkwaardige kanten aan de geschiedenis van prins Bernhard in de Tweede Wereldoorlog. Het eerste is: de huichelachtigheid van de Oranjes. Heel veel Nederlanders hebben voorouders - nu gaat het vaak om grootouders, overgrootouders (!) of om oudooms, oudtantes, etc. - die in de Tweede Wereldoorlog fout zaten. Heel veel Nederlanders hebben ook voorouders die in de oorlog goed waren. Sterker nog, er zijn heel veel families waarin die twee dingen door elkaar lopen. Met collaborators aan de ene kant en verzetsmensen aan de andere kant. Of zelfs allebei aan allebei de kanten.
Het is volstrekt achterlijk van de Oranjes als ze denken dat eerlijkheid over Bernhard nu nog voor een enorme controverse gaat zorgen. Het is niet 1955, maar 2024. Het is bijna tachtig jaar geleden dat de oorlog eindigde. Iedereen weet nu dat het veel genuanceerder is - zeker voor individuele families - dan toen gezegd werd. r degenen die in de oorlog aan de verkeerde kant stonden en hun beweegredenen daarvoor.
Lange tijd werd gedaan alsof alle collaborators per definitie vreselijke jodenhaters waren. Ja, die zaten er ook bij. Maar er waren ook Nederlandse SS'ers en NSDAP'ers die doodsbang waren voor het communisme en die het nazisme als het enige effectieve antwoord zagen. Ook waren er heel veel arbeiders die dood- en doodmoe waren van hun armoede en die dachten dat het nationaal-socialisme (what's in a name) daar iets aan zou doen. Tegenwoordig weten we dat allemaal. In 1955 mocht je dat niet hardop zeggen, maar nu wel.
De tweede kant die ik niet begrijp is dat de Oranjes blijkbaar denken dat ze dit soort informatie kunnen blijven begraven. Uiteindelijk wordt écht wel bekend wat Bernhard allemaal gedaan heeft. Voor een deel weten we dat al - en mensen die het niet 'weten' staan er, als je er met ze over praat, heel duidelijk open voor dat meneer een opportunist en zeker aanvankelijk echt wel een nazi was.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
De Oranjes spelen defensief voetbal terwijl ze met 3-0 achterstaan. "Maar het mag geen 5-0 worden!" is het motto van de koninklijken.
Knetter. Geef gewoon eerlijk toe wat Bernhard gedaan heeft. Beter nog, stel een groep van 5 kritische onderzoekers aan en laat die Bernhards handel en wandel onderzoeken - en accepteer de uitkomsten van dat onderzoek volledig. Willem-Alexander is niet verantwoordelijk voor de daden van zijn grootvader - en dat geldt nog minder voor Amalia en de andere prinsesjes voor wie Bernhard niet eens een grootvader is, maar een overgrootvader.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten