Henk Nijboer  TK2021 51015533942

PvdA-marionet Henk Nijboer stapt uit presidium na AribGate: 'Te veel vragen'

Politiekokt 04 2022, 16:38
De PvdA'er die in het presidium zit en in die hoedanigheid akkoord ging met een onderzoek naar Khadija Arib, Henk Nijboer, is uit het presidium gestapt. Hij zegt dat hij hiertoe besloten heeft omdat hij zoveel vragen krijgt over die zaak en omdat hij bang is dat hij het presidium beschadigt door te blijven zitten. Ongelooflijk genoeg houdt Nijboer vol dat hij het wél terecht vindt dat het onderzoek er komt.
"De vragen [...] van 'wat vind je als PvdA'er er nou van' die bleven maar doorgaan en die zullen ook blijven doorgaan. Dus ik heb de afgelopen dagen gedacht: kan ik nu nog besluiten in het presidium in het algemeen belang nemen of word ik alleen maar als PvdA'er gezien? En dan kan het eigenlijk niet meer," aldus Nijboer. Daarom heeft hij "vanmorgen de knoop doorgehakt" om zijn rol bij het dagelijks bestuur van de Kamer naast zich neer te leggen.
Interessant. Maar er is wel iets aparts aan de hand. Want vervolgens werd hem gevraagd door de journalisten die hem vandaag enkele vragen mochten stellen of hij dan niet meer achter het besluit van het presidium staat om Arib te onderzoeken.
Ja, dat staat hij wel, zei Nijboer. Als PvdA'er heeft hij dus meegedaan aan het kapotmaken van zijn partijgenoot.
Zielig. Schandalig. Ranzig. Maar als dat zo is, dan hoeft hij natuurlijk niet op te stappen, zei de journalist in kwestie dan ook. Het antwoord daarop van Nijboer is - alweer - dat "de komende tijd heel veel besluiten genomen moeten worden, ook op dit gebied, en ik steeds als PvdA'er aangesproken zou worden. Je zit daar als presidiumlid voor het algemeen belang, niet het partijbelang. Ik kan daar niet als PvdA-Kamerlid steeds op reageren. Dat heb ik de afgelopen jaren ook niet gedaan, dat kon altijd de voorzitter doen. En ik voorzie dat dat de komende tijd niet mogelijk is, en daarmee belast ik ook het presidium."
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
En dus is Nijboer de tweede PvdA'er die in korte tijd een machtige positie uit handen geeft. Eerst Arib als Kamerlid en dus als voorzitter van de commissie die een onderzoek instelt in aanloop naar een parlementaire enquete over corona... en nu Nijboer die ermee ophoudt als presidiumlid.
Hilarisch genoeg komt D66 wél nog steeds met alles weg. Nog geen enkele invloedrijke D66'er is opgestapt terwijl die partij juist aan de basis staat van alle crisissen, inclusief deze.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten