Screen Shot 2022 11 15 at 152719

SCP: Driekwart van Nederland maakt zich zorgen om polarisatie

Politiekdec 29 2022, 19:00
De meeste Nederlanders zijn bezorgd over de polarisatie in onze samenleving, zo blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waar de Telegraaf vandaag over bericht. Drie kwart van de bevolking denkt dat meningsverschillen over maatschappelijke kwesties steeds groter worden en dat het publieke en politieke debat te hard is geworden.
Helaas geeft het kabinet zelf geen goed voorbeeld in dit opzicht. Zo beweert de VVD-staatssecretaris Eric van der Burg dat Forum voor Democratie (FVD) een serieuze bedreiging vormt voor de rechtsstaat en de democratie in ons land. Wat ironisch is, want met deze uitspraak bewijst Van der Burg dat hij zélf een gevaar vormt voor onze vrijheid en democratie.
"Forum is echt bezig om de democratie, en de structuren die daarbij horen, kapot te maken," zegt de doodenge, dictatoriale, anti-democratische Eric van der Burg. "Zie de woorden die gebruikt worden: ‘naar het parlement trekken’, en dat soort dingen." Dit is het perfecte voorbeeld van polarisatie. Dit moet stoppen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is duidelijk dat met zulke uitspraken het kabinet zelf de veroorzaker is van de polarisatie in onze samenleving. Het is tijd dat ze hun woorden beter afwegen en de dialoog in plaats van de verdeeldheid bevorderen. Alleen dan kunnen we hopen op een samenleving waarin iedereen zijn stem kan laten horen en waarbij respect voor verschillende meningen voorop staat. Daarom is het zaak dat politici en media ’een harde toon en vijandige houding’ vermijden, aldus het SCP. Hopelijk heeft het partijkartel die het kabinet vormt ook het reflectievermogen om kritisch naar zichzelf te kijken in de spiegel. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten