Socialisten trappen communisten uit partij: SP royeert tientallen jongeren wegens dubbellidmaatschap

Socialisten trappen communisten uit partij: SP royeert tientallen jongeren wegens dubbellidmaatschap

Vuist van communistische revolutie. Foto via Shutterstock.com, door Cvijovic Zarko

De SP heeft tientallen jongeren geroyeerd vanwege hun dubbellidmaatschap bij het Marxistisch Forum, onderdeel van jongerenbeweging Rood. Heel toevallig is ook Tijs Hardam uit de partij gezet, terwijl hij (ook namens het Marxistisch Forum) kandidaat was voor het SP-voorzitterschap.

De SP heeft al langer last van communisten binnen de eigen gelederen en een dubbellidmaatschap is het perfecte excuus om ze eruit te knikkeren. Maar liefst 33 leden zijn geroyeerd omdat ze zich niet wilden schikken in de partijkoers, meldt NRC.

De Dagelijkse Standaard

Eerder trapte de SP toenmalig jongerenvoorzitter Olaf Kemerink al uit de partij. Volgens het bestuur van de SP was hij een "geradicaliseerde zolderkamercommunist", mede door het feit dat hij flirtte met het idee van een gewelddadige revolutie. Nu dreigden jongeren met vergelijkbare denkbeelden opnieuw een vinger in de pap te krijgen bij de SP zelf.

Hier zomaar een greep uit enkele Twitterberichten. Een paar hebben de hamer en sikkel achter hun naam staan en de derde noemt zichzelf "revolutionair socialist":

Volgens de geroyeerde jongeren is de SP ondemocratisch en weigeren zij 'kritische tegengeluiden' te accepteren binnen hun partij. Het lijkt er echter meer op dat die kritische tegengeluiden een veel radicalere kijk op het socialisme hebben.

Ook beweren ze dat Marxistisch Forum geen politieke partij is, dus dat er geen sprake kan zijn van een dubbellidmaatschap. Dat is echter dezelfde truc die mensen gebruiken als ze het bestaan van Antifa ontkennen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Hopelijk weet de SP die figuren buiten de partij te houden, want voor je het weet staan er straks een paar op de Dam de arbeidersrevolutie af te kondigen. Laat ze zich maar lekker bij de jongerenpartij van BIJ1 aansluiten. Qua gedachtegoed zit daar namelijk genoeg overlap. Toch is het ook niet helemaal netjes wat de SP heeft gedaan, want door deze actie blijkt dat ze zelf ook niet zo van de democratische gedachte houden. Wat een afgang voor alle betrokkenen.

Lees meer over:
Jongeren SP communisten Royement rood

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties