shutterstock 2078373802

Vaccinatieplicht Oostenrijk krijgt groen licht: vanaf 15 maart kunnen ongevaccineerden hoge boetes krijgen

Politiekfeb 06 2022, 13:30
Het Oostenrijkse Hogerhuis is akkoord gegaan met het wetsvoorstel voor een vaccinatieplicht. Deze maatregel gaat vanaf 15 maart gehandhaafd worden, vanaf die dag kunnen ongevaccineerde Oostenrijkers hoge boetes ontvangen. Maandenlang zaten ongevaccineerden in een lockdown, aan deze lockdown komt nu een eind. Maar er komt een vaccinatieplicht voor in de plaats.
De komende dagen zal de nieuwe wet in werking treden, maar pas vanaf 15 maart gaat men handhaven op deze wet. Op deze manier wil de overheid haar burgers nog wat tijd geven om zich te laten vaccineren, dat meldt RTL Nieuws. Om deze vaccinatieplicht in uitvoering te brengen heeft de overheid een drie fasen plan bedacht. De komende weken krijgen Oostenrijkse burgers een brief op de mat die vaccinatieplicht uitlegt en omschrijft.
Vanaf 15 maart zal fase twee in werking treden, bij onder meer verkeerscontroles wordt dan gevraagd naar een vaccinatiebewijs. Wie dat niet heeft kan rekenen op een boete van 600 euro. Als experts het nodig achten wordt fase drie ingezet. In deze laatste fase ontvangen ongevaccineerde Oostenrijkers een brief op de mat met daarin een afspraak voor vaccinatie. Wie deze oproep negeert, wordt beboet. Boetes lopen op tot 3600 euro en kunnen maximaal vier keer per jaar worden opgelegd.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Immunologen staan achter de verregaande vaccinatieplicht, maar de maatregel is alles behalve populair in het land. Uit een recente peiling blijkt dat 45 procent van de Oostenrijkers de maatregel steunt. Veel Oostenrijkers zijn van mening dat de overheid met een disproportionele maatregel komt aanzetten, daarnaast schendt de maatregel Oostenrijkse grondrechten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten