Screenshot 2021 08 16 at 091245

Zihni Özdil: Het partijkartel voert 'oorlog tegen de democratie'

Politiekaug 16 2021, 8:38
In de nieuwste aflevering van Zihnigasten spreekt Zihni Özdil met FVD'er Pepijn van Houwelingen over wat die eerste de "oorlog tegen de democratie" noemt van het partijkartel; een oorlog die genadeloos gevoerd wordt via schaalvergrotingen. Het was enorm verfrissend om een man die zélf in de Kamer heeft gezeten voor GroenLinks dit te horen zeggen.
Özdil had Van Houwelingen uitgenodigd omdat die onlangs een fantastisch boek heeft geschreven: Microfobie. Oftewel de angst voor het kleine. In dat boek onderzoekt Van Houwelingen dat Nederlandse scholen, ziekenhuizen, gemeenten en andere publieke instellingen door fusies, overnames en herindelingen enorm snel in omvang gegroeid zijn.

Schaalvergrotingen

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat die schaalvergrotingen voor minder in plaats van meer succes zorgen, en met name voor minder binding. Een voorbeeld waar Özdil het graag over wilde hebben, was schaalvergrotingen op gemeentelijk niveau. Want uit onderzoek blijkt dat hoe groter de gemeenten, hoe láger de burgerparticipatie in verkiezingen. Niet zo gek natuurlijk. Hoe meer het een ver-van-mijn-bed show wordt hoe minder mensen ermee hebben
Tijdens het gesprek wilde Özdil het ook even hebben over het waarom van deze schaalvergrotingen. Waarom gaan ze er maar mee door terwijl blijkt dat het per saldo een negatief effect heeft?

Oorlog

Van Houwelingen is daar een beetje voorzichtig in. Beweegredenen kent hij niet graag toe. Maar Özdil was heel direct. Uit zíj́n ervaring blijkt namelijk dat het partijkartel gewoon keihard "een oorlog voert tegen de democratie." Het is dus niet per ongeluk dat de democratische participatie afneemt; het is het dóél.
Dit is zó ontzettend belangrijk, omdat het de enige logische verklaring is voor de continue schaalvergrotingen. Dáárom gaat het door, omdat het partijkartel een bredere agenda tegen de democratie heeft. En dan met name - zoals Özdil het ook verwoordt - tegen "de witte gewone Nederlander." Ríj́ke en hoogopgeleide blanke Nederlanders mogen meepraten, maar het blanke gepeupel moet zwijgen. Daarom worden referendumuitslagen ook genegeerd, en referenda zelfs helemaal afgeschaft.

Kijk

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
We leven in een schijndemocratie. En dat is geen toeval, maar opzet. Zoals Zihni Özdil terecht stelt is dat het logische gevolg van de oorlog tegen de democratie van het kartel. Wat een verfrissend geluid in dit gesprek. Zowel van de FVD'er áls van de GroenLinkser.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten