Weg met ambtenaren... en cultuursubsidie

Geen categoriesep 16 2010, 14:00
Het gaat de goede kant op: het demissionaire kabinet Balkenende IV wil dat er volgend jaar flink bezuinigd wordt. Zo zullen 4.000 ambtenaren (helaas!) een nieuwe baan moeten zoeken, en zal er 22% van de cultuurbegroting geschrapt worden.

Het ambtenarenapparaat krijgt opnieuw een stevige bezuinigingsronde voor de kiezen. In 2015 moet 230 miljoen euro op de rijksoverheid zijn bespaard. Dat komt neer op ongeveer 4.000 ambtenaren minder...

De bezuiniging staat in de Miljoenennota die het demissionaire kabinet volgende week aan de Tweede Kamer presenteert. Daarin heeft de Volkskrant inzage gehad. De maatregel komt boven op de ‘taakstelling’ van 12.800 minder ambtenaren (630 miljoen euro), die het kabinet-Balkenende IV zich bij zijn aantreden in 2007 stelde.

Goed zo, dames en heren ministers! Hoe minder ambtenaren hoe beter. De overheid is veel te groot, er zijn veel te veel ambtenaren (die ook nog eens veel te veel geld 'verdienen'). Slank de overheid maar eens goed - daar wordt ze op termijn alleen maar beter en effectiever van.

Het kabinet wil volgend jaar 22 procent van de cultuurbegroting schrappen. Dat blijkt uit een gelekte recente notitie van het ministerie van Cultuur, schrijft het Dagblad van het Noorden donderdag.

De bezuiniging treft vooral orkesten, theater- en dansgezelschappen, festivals en andere producerende kunst. Zij verliezen dertig procent van de subsidie, goed voor 166 miljoen euro.

Ook dit is natuurlijk buitengewoon goed nieuws. Gesubsidiëerde kunst is nutteloze kunst. Kun je als theatergezelschap niet rondkomen van inkomsten uit toegangsbewijzen, souvenirs, CD's, etc. dan heb je simpelweg geen bestaansrecht.
Balkenende IV effent het pad naar het komende rechtse centrumrechtse kabinet. Ik denk dat we de komende weken nog veel meer van dit soort nieuws over bezuinigingen kunnen verwachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten