Is de privacy lobby de machtigste lobby van Nederland?

Geen categoriemrt 12 2011, 21:19
De wereldverbeteraars van de 21ste eeuw zitten op het web. En ze strijden voor 'privacy'. Ze ruiken misschien frisser en ogen moderner dan hun geitenwollen sokken dragende voorgangers, Toch doen ook deze electronische wereldverbeteraars meer kwaad dan goed met hun campagnes voor een betere wereld.
Neem het electronisch patienten dossier, kortweg EPD. Een kind kan begrijpen dat er enorme behandelvoordelen te realiseren zijn door alle beschikbare medische informatie in een overzichtelijk, voor behandelende artsen (en niet minder belangrijk: medische onderzoekers) eenvoudig toegankelijk dossier onder te brengen. 
Mag niet van de privacyprofeten.
Waarom niet? Nou, derde partijen zouden op termijn wellicht inzage in de dossiers proberen te verkrijgen. En er is altijd het beveiligingsaspect: wie garandeert dat de gegevens voldoende beschermd zullen worden? Het zijn onzinargumenten. Niet alleen valt bij wet vast te leggen wie wel en wie niet toegang tot de dossiers mag hebben, de gemiddelde burger heeft ook helemaal niets te vrezen van inzage door derden. Wie niet fraudeert, hoeft immers ook toegang tot de eigen medische gegevens door uitkeringsinstanties niet te blokkeren. En als een verzekeringsmaatschappij nu eens in uw dossier leest dat u bepaalde gezondheidsrisico's hebt die u in uw aanvraag verzwegen hebt, dan is dat wat mij betreft prima ok. U hebt immers geen grondwettelijk beschermd recht om de boel te belazeren. Het beveiligingsargument maakt al helemaal geen indruk. 99,9% van de bevolking heeft niets lezenswaardigs in die dossiers staan. De enkeling - doorgaans sportsterren en celebrities - die misschien wel iets te verbergen heeft, moet maar aanvullende maatregelen nemen om de eigen gegevens extra te beschermen.
Dit soort gezond verstand argumenten maken op de privacy lobby geen enkele indruk. Men gebruikt grote woorden - "Big Brother maatschappij", "fundamentele rechten" - om elke discussie af te hameren. Dat daarmee in het geval van het EPD de patient en de medische wetenschap benadeelt worden, is blijkbaar niet relevant. Het gaat om immers om een hoger doel.
Komende week gaat het EPD hoogstwaarschijnlijk onder de privacyhamer stukgeslagen worden. Driehonderd miljoen euro belastinggeld wordt daarmee door het afvoerputje weggespoeld. Geeft niet, want het is maar belastinggeld. En het is voor een betere wereld, moet u maar denken - een wereld waarin uw medische privacy lekker goed beschermd blijft. Met dank aan de electronische wereldverbeteraars.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten