Van Gogh beschermd door AIVD-stagiair

Geen categorieapr 15 2011, 9:01
De veiligheidsdienst heeft de risico's die Theo van Gogh liep, veel te laag ingeschat.

De inlichtingendienst AIVD heeft indertijd de risico's voor Theo van Gogh dramatisch verkeerd ingeschat. Dat komt door een falen op hoger niveau, zegt oud-AIVD-medewerker Heleen de Waal tegen De Pers. Het dossier over Mohammed B., die Van Gogh in 2004 vermoordde, was volgens haar in handen van een nog onervaren medewerker, die beter had moeten worden begeleid. De Waal vindt dat toenmalig minister Johan Remkes het falen op ,,schandalige'' wijze heeft verbloemd.

Nederland was indertijd niet zo van de terrorismebestrijding. Met hangen en wurgen werd in 2004, even voor de moord op Van Gogh, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) aangesteld. Het werd Tjibbe Joustra, de man die bij zijn ontslag bij het UWV had bedongen binnen een jaar weer een vette overheidsbaan in de schoot geworpen te krijgen. Eigenlijk was Joustra dus een pion die nog ingezet moest worden en excuus-terrorismebestrijder werd. Overigens moet gezegd dat hij niet incapabel was.
Desondanks namen de AIVD en de MIVD hem niet serieus. Bovendien was hij een bedreiging omdat hij een deel van hun macht naar zich toetrok. Ze werkten hem tegen. Dat zal er ongetwijfeld ook de oorzaak van zijn dat niet de NCTb, maar de AIVD zich bezighield met de bescherming van de Theo van Gogh. Had die taak toebedeeld aan de daarvoor in het leven geroepen instantie, de NCTb, en ze hadden hem met gretigheid aangenomen. De AIVD vond een stagiair genoeg.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten