Zonen Khaddafi willen echt af van pa

Geen categorieapr 04 2011, 14:00
Met name Saif al-Islam wil dat Libië een grondwettelijke democratie wordt.
Dat bericht de New York Times tenminste (via Elsevier). Twee zonen van Muammer Khaddafi, Saif al-Islam en Saadi willen dat hun vader opstapt. Als hij eenmaal weg is willen de twee broers een grondwettelijke democratie invoeren.
Als de Khaddafi-clan akkoord gaat met een dergelijk plan, zou dat weleens redelijk positief kunnen uitpakken. Zij zouden de macht dan namelijk niet plotseling uit handen geven, waardoor ze meer tijd hebben om alles in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat extremisten de touwtjes niet in handen kunnen krijgen.
Er is echter wel een probleempje: twee andere zonen, Khamis en Mutuassim, zien niets in het plan. Zij willen dat er keihard wordt opgetreden tegen de rebellen. Khamis is zelfs de leider van een gevreesde militie die alle binnenlandse oppositie de kop moet indrukken. Daar komt bij dat, hoewel Saif over het algemeen gezien wordt als de gedoodverfde opvolger van zijn vader, hij één grote rivaal heeft: Mutuassim.
Muammer Khaddafi is tegenwoordig totaal afhankelijk van zijn zonen (hij heeft er maar liefst zeven). Buiten zijn eigen kroost vertrouwt hij niemand meer; niemand van de weinigen die nog over zijn, tenminste - veel volgelingen zijn de afgelopen tijd overgelopen naar de rebellen of gevlucht naar het westen.
Het is niet geheel duidelijk hoe de dictator zelf denkt over dit plan. Één bron met kennis van zaken vertelde de Times dat Khaddafi er wel voor te porren is. Een ander (een diplomaat) zegt dat dit niet waar is: Khaddafi zou er van overtuigd zijn dat de rebellie een buitenlandse samenzwering is.
De beste oplossing voor het probleem zal er ongetwijfeld uit bestaan dat iemand die op dit moment al macht heeft, Libië langzamerhand wat democratiseert, terwijl hij er tegelijkertijd voor zorgt dat Islamisten buiten de deur gehouden worden. Zodoende zou het westen best weleens akkoord kunnen gaan met het plan van Saadi en Saif. De vraag is dan alleen nog wat hun vader zal doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten