VVD verliest Defensie-achterban

Geen categoriemei 27 2011, 9:00
Dennis Schotmeijer is lid van de VVD en werkt voor defensie. Dennis is net als vele andere Nederlanders bezorgd over de bezuinigingen op defensie. Hij staat met beide benen op de grond en weet waar hij over praat. Hieronder volgt zijn artikel en een CNN reportage over Afghanistan waar Dennis de Nederlandse belangen heeft verdedigd.
Hoeveel is je gedachtengoed waard als je al je principes laat varen? Als actief lid van de VVD, maar ook als officier binnen de Nederlandse Krijgsmacht, heb ik mijn sterke bedenkingen over de koers die de VVD op dit moment vaart. Ik hoef u niet te vertellen dat de partij een aantal principiële kwesties opzij heeft gezet. Van koopzondag, godslastering en ‘vermeende’ samenwerking met een partij die niet uitgaat van het individu maar van indeling op sekse, tot keiharde bezuinigingen op onze krijgsmacht.
Natuurlijk moet een ieder zijn steentje bijdragen in tijden van crisis, dit is geheel duidelijk en aanvaardbaar, ook voor alle VVD-leden. Maar het feit dat er zo hard bezuinigd wordt op een van de kerntaken van de overheid conform het liberalisme, is natuurlijk ongehoord. Als liberale partij maak je je qua overheid hard voor de (kern-)taken die het individu niet zelf kan oplossen of bewerkstelligen. Één van die taken is veiligheid (en landsverdediging). Juist op dit punt zou de zogenaamde ‘nullijn’ gevoerd worden, aangezien er enorme klappen gevallen zijn in het recente verleden van de krijgsmacht.
‘De VVD bezuinigt niet op veiligheid en dus ook niet op onze soldaten en veteranen. Het dalende defensiebudget wil de VVD dan ook een halt toeroepen. In de toekomst wil de VVD dat onze veelzijdig inzetbare krijgsmacht een evenredige bijdrage blijft leveren aan vredesondersteunende operaties. De VVD wil de omvang van het ontwikkelingsbudget terugbrengen door het te laten aansluiten bij het Europese gemiddelde.’ (‘VVD – Orde op zaken – Verkiezingsprogramma 2010-2014)
Het is nu krap een jaar later. We hebben geen tanks meer. Mortieren en luchtverdediging zijn weggesaneerd bij de luchtmobiele eenheden. Anti-tank pelotons worden opgeheven. Er wordt zwaar gesneden in het oefen-budget. Onze artillerie eenheden worden met 25% gereduceerd. De Koninklijke Luchtmacht levert fors in op vliegcapaciteit en de Koninklijke Marine op mijnenjagers. Maar gelukkig sparen we zoveel mogelijk de gevechtseenheden Binnen Defensie is het niet meer goed te praten en mijn collega’s vragen terecht aan mij: ‘waarom heb je me geadviseerd op de VVD te stemmen?’
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten