Bits of Freedom is een incestueuze linkse hobbyclub

Geen categoriejun 10 2011, 11:29
De grootste voorvechter van netneutraliteit in Nederland, Bits of Freedom, is een zelf-feliciterende club die gefinancierd en draaiende gehouden wordt door linkshobbyend Nederland.
Stel dat biermerk Oranjeboom een trofee opricht voor het slechtste bier op aarde en die elk jaar gaat uitreiken. Hoe groot is dan de kans dat Oranjeboom hem zelf wint? Zegge en schrijven nul komma nul. Dat vinden we niet raar, want ze reiken de prijs zelf uit. Maar dubieus is het wel - de brouwer zou zeker in aanmerking zijn gekomen als de prijs voor het slechtste bier door een andere instantie werd uitgereikt.
Maak nu kennis met Bits of Freedom, een stichting die zich inzet voor "digitale burgerrechten". Een club die eerst werd gefinancierd door de anti-Bush-activist George Soros (PDF) en nieuw leven is ingeblazen door nota bene XS4ALL. De internetprovider van links Nederland is verantwoordelijk voor driekwart van de financiering van BoF, zo laat de jaarrekening (PDF) zien. PvdA-subsidieklusjesclubje BKB (katsjing €€€) en de naar CDA-mastodonten stinkende World Connectors (hallo Tariq Ramadan) leveren het personeel (1, 2).
En waar jagen directeur Ot van Daalen en zijn linkse vriendjes op? We durven het bijna niet te zeggen, maar het zijn met name concurrenten van XS4ALL. Opvallend is dat BoF eigenlijk alleen wat met internetproviders doet als deze zich met andere dingen dan vaste internetverbindingen bezighouden. Het internetfilter, een projectje van een groep pedojagers, krijgt nog wel een paar hits (klik), maar rondom de rest van de activiteiten waarmee XS4ALL zich (toevallig!) bezighoudt, blijft het toch ijzig stil. En dat terwijl de hele provider een vijf keer zo dure grap is als UPC, dat uiteraard wél kritiek krijgt.
Het is uiteraard zeer wel mogelijk dat XS4ALL zodanig bij de naar D66 meurende idealen van BoF aansluit dat Ot van Daalen er niets over te klagen heeft. De provider is immers opgericht door Wikileaker Rop Gonggrijp. Maar hé, Rop Gonggrijp, is dat niet die man die onlangs van BoF een mooie prijs heeft gekregen voor zijn positieve bijdrage aan de online burgerrechten? Klinkt een beetje als Noord-Koreaanse toestanden.
Laten we niet naïef doen: het is niet ongebruikelijk in politiek en bedrijfsleven om je concurrenten zwart te maken. Maar ik word wel een beetje moe van de dubbele moraal die XS4ALL pardon, Bits of Freedom, hierin hanteert. Wikileaks verheerlijken, de vriendjes van Tariq Ramadan werk verschaffen en vervolgens zonder schroom de ultieme remake van een WC-Eend-reclame fabriceren door je grootste financier met een prijs te belonen en toch net doen alsof je een onafhankelijke beweging van bezorgde burgers bent. In de wereld van pretentieuze linkse hobbyclubs als Bits of Freedom kan het allemaal.
Update: die Rop Gonggrijp van de Winston-award zit dus keihard in de raad van advies van Bits of Freedom. Riep daar iemand WC-Eend? Oh, dat was ik zelf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten