UvA sommeert studenten deel te nemen aan de Mars der beschaving

Geen categoriejun 27 2011, 10:21
Colleges muziekwetenschap gaan niet door, maar een student biedt moedig weerstand.

Aan alle studenten Muziekwetenschap,

Zoals jullie weten staan er onacceptabele bezuinigingen op stapel die de kunstsector en vooral de podiumkunsten in het hart raken. Er zijn verschillende initiatieven van instellingen en gezelschappen om actie te voeren.

Inmiddels is er één initiatief dat boven de partijen probeert uit te stijgen en dat voor alle kunstenaars, kunstliefhebbers en andere verontruste Nederlanders een actie ontwikkelt.

Dit is de Mars der Beschaving. Aankomende zondag en maandag (26 en 27 juni) wordt er een mars en een demonstratie georganiseerd in Rotterdam en Den Haag.

Als capaciteitsgroep Muziekwetenschap willen wij jullie hierop attenderen en hebben we besloten alle afspraken van aankomende maandag te laten vervallen. (NB. M.u.v. eventuele toetsingmomenten/ herkansingen!). Op die manier hopen we jullie en onszelf in staat te stellen op te komen voor de toekomst van de muziek en de toekomst van Nederland.

Kijk op
www.marsderbeschaving.nl <http://www.marsderbeschaving.nl/> voor meer informatie. Daarnaast kun je op www.petities.nl <http://www.petities.nl/> zien of je een petitie kunt/ wilt ondertekenen. Bijvoorbeeld Bezuinigen op cultuur zonder alle feiten? Nooit! of Stop Culturele Kaalslag of Wij zijn de toekomst! Manifest van een bedrogen generatie.

Staf muziekwetenschap

Potsierlijk en treurig. De toonzetting is als die van een aanvoerder die voor een laatste vergeefse keer ten strijde trekt tegen Het Beest. Alles om het leven van vrouw en kinderen zo lang mogelijk te sparen. 'Opkomen voor de toekomst van de muziek en de toekomst van Nederland'; jongens, het lijkt meer op de oproep van een puber met geaffecteerde Weltschmerz, dan op het keren van een wereldschokkende gebeurtenis. Even voor de goede orde, het gaat hier om kunstbezuinigingen, meer niet. Het subsidiebudget gaat van 900 naar 700 miljoen euro per jaar.
Zo dacht een intelligente student muziekwetenschap er ook over. Hij klom in de pen om vervolgens de staf tot op de veters toe af te fikken. Koffie met stroopwafels en achterover leunen:

Geachte Staf Muziekwetenschap,

Hierbij wil ik u vriendelijk verzoeken mijn inbox vrij te houden van politieke reclame. Het lijkt me aan elke student zelf om te bepalen of de komende bezuinigingen 'onacceptabel' zijn. Ook het idee dat het hier gaat om 'de toekomst van de muziek en de toekomst van Nederland' vind ik leuk gevonden. Gaan we met zijn allen spontaan stoppen met muziek maken (of, als we de tweede helft van de zin lezen, met het complete land) als we geen geld meer krijgen? Dat lijkt me niet.

Het de 'Mars der beschaving' noemen, terwijl deze zonder twijfel bestaat uit wereldvreemde mensen die met een bordje, inclusief slecht rijmende achterlijkheid, onzinnigheden staan te krijsen op een pleintje omdat ze met hun beperkte creativiteit en denkvermogen geen effectievere manier konden bedenken om invloed uit te oefenen op de politiek, vind ik op z'n zachtst gezegd lachwekkend. Mag ik u eraan herinneren dat zodra we binnen een democratie gaan luisteren naar een minderheid enkel omdat deze de meeste stampij maakt, we een groter probleem hebben dan een gebrek aan subsidie? Mensen die werkelijk beschaafd zijn kiezen de weg van de rede en niet de weg van de meeste herrie. Wat hun politieke voorkeur ook mag zijn.

Uw e-mail staat bol van de persoonlijke frustratie en emotie en heeft in geen enkele manier iets te maken met een doordacht standpunt en dat lijkt me toch echt meer iets voor een MBO dan voor een universiteit.

Schoenmaker, blijf bij uw leest.

Vriendelijke groet,

Bauke

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten