'Luister niet meer naar kredietbeoordelaars!'

Geen categoriejul 15 2011, 10:15
Kill the messenger. Ook zo'n goed idee.

Overheden en financiële instellingen zijn te afhankelijk van kredietbeoordelaars. Om daar een einde aan te maken, moet de huidige regelgeving veranderen, zei Steven Maijoor, voorzitter van de Europese financiële autoriteit ESMA, vandaag in het televisieprogramma EenVandaag.

U wordt midden in de nacht wakker door een oorverdovend gepiep. Na enige momenten beseft u dat de rookmelder dit vreselijke geluid maakt. U bent klaarwakker. Er is brand, u en uw gezin zijn in gevaar! Maar daar heeft u helemaal geen zin in. U zet de rookmelder af en draait zich weer lekker om.
Dat is zo'n beetje de reactie van Herr Maijoor: het doet er niet toe waar het signaal naar verwijst, als we er maar niet door worden lastiggevallen.
En wat worden we lastiggevallen. Europese landen en financiële instellingen moeten voortdurend rekening houden met kredietbeoordelaars die allerlei enge en ingrijpende dingen zeggen. Zo zou een kredietbeoordelaar de kredietstatus van Griekenland tot nagenoeg nul kunnen reduceren. Zoiets is dan geen wild idee, maar een peiling van het sentiment op de financiële markten. Kredietbeoordelaars volgen de markt, ze zijn zelf geen trendsetters en laten zich niet leiden door allerhande utopisch visies over hoe de werkelijkheid zou moeten zijn.
Hoe anders is dat met de EU. Deze droomfabriek met een hoofdkantoor in Brussel scandeert met enige regelmaat 'eigen utopie eerst!' De hele eurozone moet dus bij elkaar gehouden worden, tegen elke prijs en tegen beter weten in.
Maar terwijl de financiële markten hun poep uitstorten over de Club Med, blijft een man moedig weerstand bieden:

"Als kredietbeoordelaars hun oordeel vellen, reageren daar wereldwijd duizenden of zelfs miljoenen partijen op. Daarmee hebben die oordelen enorme gevolgen'', aldus Maijoor. Deze cascade wordt beperkt door minder gewicht toe te kennen aan de ratings van de drie grote kredietbeoordelaars en overheden en financiële instellingen zelf te laten beslissen over de kredietwaardigheid, stelt Maijoor.

Verder gaat het wel, hè, meneer? Griekenland vindt dat het zelf topfit is. Alle ophef om die vermeende slechte kredietwaardigheid is onzin, quatsch, uit de lucht gegrepen. Niemand kan toch beter een oordeel vellen over wc-eend dan wc-eend?
De realiteit, zo 2009.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten