Een interview lang niks zeggen: laat dat maar aan Cohen over

Geen categorieaug 20 2011, 10:15
De PvdA-partijleider zegt niets en noemt dat 'nuance'.

 [NRC:] Wie is de oppositieleider?

[Job Cohen:] ,,Ik ben de leider van de grootste oppositiepartij."

De NRC wil nog wel eens, ter zelfpromotie, wat fragmenten van interessante artikelen uit de papieren editie publiceren op haar website. Vandaag had de krant een groot interview met de oppositieleider leider van de grootste oppositiepartij. Het is typerend dat het 'interessante' fragment van het interview het op het PvdA-partijbureau voorbereide deel is. Voor het overige is het een aaneenschakeling van open deuren, nietszeggende antwoorden en 'nuances' die moeten verhullen dat Cohen eigenlijk over vrijwel elk onderwerp geen idee heeft. Het citaat hierboven is exemplarisch.
Het interview begint met Cohens constatering dat Rutte constant 'de zaken mooier voorstelt dan dat ze zijn'. Op het PvdA-partijbureau is kennelijk afgesproken dat deze boodschap de komende tijd de insteek wordt van de PvdA. "Ik zal dat de komende tijd blijven doen: voortdurend blootleggen wat er aan de hand is", aldus Cohen. Tot zover het voorbereide deel van het interview. Wat Cohen betreft had het interview nu, na twee vragen, vermoedelijk gestaakt mogen worden, maar de NRC gaat nog even door.
Dus gaat Cohen over op zijn befaamde 'niks zeggen en het nuance noemen'-modus:

Terugkijkend, wat had u vorig seizoen dan anders willen doen?

,,Wat het kabinet aan het doen is, werd pas na de Statenverkiezingen duidelijk. Hoeveel maanden hadden we dus? Twee of drie."

Ondertussen bent u al wel achttien maanden PvdA-leider.

,,Zeker. Maar goed, ik vind ook niet dat ik onduidelijk ben waar de PvdA voor staat. Ik wil dat verschillende onderdelen van de bevolking niet met de rug naar elkaar toe komen te staan."

U denkt dat er vraag is naar deze positionering?

,,Absoluut. Mensen zien heel goed in dat diegene die niet op een zelfstandige manier kunnen meedoen, dat je die een zetje moet geven."

Verbaast het u dan niet dat de PvdA - met de weerstand die het kabinet oproept - toch achterblijft in de peilingen?

,,Maar je ziet wel dat mensen in toenemende mate moeite hebben met het kabinet."

Waaraan zie je dat?

,,De aanhang van de VVD groeit wel, maar die van anderen niet."

Die van u ook niet.

,,Ik denk door dit verhaal te vertellen mensen zullen zien hoe wij dat in de oppositie doen, mét die lastige positie die wij daarin hebben."

Enzovoort, enzovoort...
Inmiddels is Cohen alweer achttien maanden partijleider bij de sociaaldemocraten, maar veel plezier in zijn nieuwe baan straalt hij niet uit. Cohen heeft geen boodschap en dat wordt elk interview weer pijnlijk duidelijk. Het volgende interview kan de NRC beter direct met de PvdA-spindoctor voeren; het resultaat zal minstens zo interessant zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten