Wilders gedraagt zich inderdaad als een klein kind

Geen categorieaug 20 2011, 20:30
CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en Arie Slob leverden vandaag in TROS Kamerbreed terechte kritiek opGeert Wilders. De PVV'er zou zich "heel onverantwoord" opstellen. Ik geef ze groot gelijk.
Volgens Haersma moet de PVV zich coöperatiever opstellen in het aanpakken van de huidige europroblematiek. Het is niet de eerste keer dat Wilders deze kritiek krijgt, maar langzamerhand lijkt het geduld van zijn voormalige medestanders op te raken. In het debat dat direct na de laffe daad van Anders Breivik ontstond, viel Bart-Jan Spruyt de blonde PVV-hopman al af en riep hem op te zeggen wat precies zijn oplossingen zijn als hij geweld verafschuwt. Alleen over "democratische middelen" reppen is niet genoeg. Inmiddels heeft ook Arend Jan Boekestijn zich de woede van domrechts op de hals gehaald door Wilders om oplossingen te vragen. Wat hij, die zéér kritisch is op het gebied van integratie, vervolgens over zich heen kreeg van PVV-achtige, verminderd geletterde tokkies is te walgelijk voor woorden.
Uitgerekend ChristenUnie-voorman Arie Slob kwam met een interessante analyse.

"Hoe lang tolereren VVD en CDA nog dat de PVV zich op deze manier opstelt? Ik vind dat Geert Wilders, en dat doet hij met name via Twitter, zich zó provocerend opstelt richting dit kabinet, dat ik me afvraag of het op deze manier kan doorgaan. Voor de sfeer en ook voor de onderlinge verhoudingen en het draagvlak dat we nodig hebben om samen moeilijke besluiten te nemen, lijkt me dat een hele lastige. Als je iedere keer zo provoceert en je (...) scheldt ze zelfs uit voor ezels, dat is letterlijk gebeurd, en dat ze de belangen van Nederland verkwanselen, dan kun je er niet mee wegkomen als je zegt dat je dat alleen doet bij een onderdeel waar je geen afspraken over hebt gemaakt."

Voor de duidelijkheid: het is niet vreemd dat Slob het leuk vindt om roeren waar het stinkt, hij is immers lid van een oppositiepartij. Wel is het interessant dat de CU'er de stelling van Cohen dat het kabinet naar huis moet (zei hij tussen de andere nietszeggende dingen door) wegwuifde als "te verwachten" en de opmerking niet echt serieus leek te nemen. Ik denk bovendien dat hij een punt heeft. Al is jullie vriendschap nog zo hecht, het wordt je toch niet echt in dank afgenomen als je het vriendinnetje van een goede vriend afpakt. De manier waarop de PVV met zijn Nederland-gezinde veren loopt te pronken is daar goed mee te vergelijken.
Wat het kabinet momenteel aan het doen is, kan nauwelijks op andere manieren. In plaats van dat de PVV eens een serieuze econoom aan het werk zet, blijft het hangen in gezwets als dat Rutte ongeïnformeerd is omdat hij niet op de hoogte was van de 'deal' van Finland met Griekenland. Die deal kon er helemaal niet zijn, want hij kon door elke willekeurige EU-lidstaat (óók Nederland) geveto'd worden.
Ik heb er nooit gras over laten groeien dat ik de PVV een heel belangrijke partij heb gevonden en vind dat de erfenis van Wilders zonder meer prijzenswaardig is. Het wordt nu wel tijd dat hij zich niet langer opstelt als dat nare, één jaar oudere kind dat je speelgoed vernielt omdat hij dat nu eenmaal leuk vindt.
We zitten samen in het lekke Euro-schuitje en moeten er samen het beste van zien te maken. Eruit stappen is sowieso de allerduurste oplossing voor iedereen (óók Nederland) en heeft dus niets met het behartigen van de Nederlandse belangen te maken. Ook op het gebied van integratie moeten we stront gaan ruimen. Deporteren is geen optie - in de oplossing wil ik van Wilders horen hoe hij het wil gaan doen met iedereen die zich nu Nederlander noemt (of niet noemt maar wel is).
Een opiniemaker vertelde mij eens dat Theo van Gogh het plan had om, als zijn zoon Lieuwe eenmaal achttien zou zijn, Nederland te verlaten. Het is dat Van Gogh zijn ongezouten mening met de dood heeft moeten bekopen, anders had ik het geschreeuw over de toestand van het land een wel heel laffe bedoening genoemd.
Van Wilders weten we inmiddels ook dat hij het wel ziet zitten om over een paar jaar richting het Wilde Westen te gaan. Mijn vraag aan hem is: laat je tegen die tijd een tot op het bot verdeelde Titanic achter, of krijgen we eindelijk een serieus alternatief voor jouw apocalyptische toekomstbeeld te horen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten