Egypte glijdt af naar islamitisch totalitarisme

Geen categorieokt 23 2011, 10:15
Er waren al lange tijd vermoedens dat de Arabische Lente een Winter voor het Vrije Denken was, maar nu dienen zich ook concrete bewijzen aan. Het vonnis van Ayman Youssef Mansour is zo'n bewijsstuk.
Er is geen klap veranderd in Noord-Afrika. Nouja, er is nog een sprankje hoop voor Tunesië en een even zo klein beetje voor Libië.. maar Egypte is echt een verloren zaak. Op zich hadden de Egyptenaren dat kunnen weten: wie een land uitlevert aan het leger, levert het uit aan dictatuur. Dissidente meningen worden dan niet alleen geweerd, maar ook actief vervolgd. Bovendien worden revoluties sinds mensenheugenis al gekaapt door kwaadwillenden. Zo ook de Tahrirplein-revolte.
Enter Ayman Youssef Mansour. Deze Egyptische jongeman maakte in augustus de grove fout de Arabische Lente te verwarren met een vorm van Verlichting. Hij meende daarom dat het veilig was om de islam te bespotten op z'n Facebookpagina. Mispoes. Een zooitje geharnaste agenten kwam Mansour van z'n bed lichten, en dumpte hem voor de rechter. Deze sprak vandaag vonnis: drie jaar gevangenisstraf, met zware dwangarbeid. De misdaad die hij had gepleegd was aldus het Egyptische Hof het 'opzettelijk beledigen van de waardigheid van de islamitische religie en het aanvallen (van de islam) met beledigingen en spot op Facebook.'
Het aardige is dat Nu.nl ook melding maakt van een soortgelijk geval uit 2004. De heer Kareem Amer kreeg toen vier jaar celstraf vanwege het beledigen van Mohammed, de moordenaarsprofeet van de islam.
Kortom, het nieuwe Egypte waar Boris van der Ham en Marietje Schaake van D66 zo laaiend enthousiast over vertellen is gewoon oude wijn in nieuwe zakken. Er is helemaal geen vrijheid, laat staan meningsvrijheid, in het land van voormalig dictator Hosni Mubarak. Er is alleen maar islamitische staatsonderdrukking. Precies zoals we op DDS al vanaf het uitbreken van de onlusten geroepen hebben. Revoluties hebben namelijk zelden een positieve uitwerking op de lange termijn, en de Arabische lenterevolutie blijkt daar zeker geen uitzondering op.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten