Integratienota D66 om te janken

Geen categorienov 05 2011, 20:30
Nota is exemplarisch voor gebrek aan ideeën binnen D66.
D66 congresseerde vandaag in Den Haag. Wie zich vandaag in de Hofstad begaf, buitelde dan ook ongetwijfeld over de fop-liberalen. Nou is dat al naar, nog vervelender is de integratienota (PDF!) die op het congres werd aangenomen. Het is een nota die zelfs door een D66'er als Thijs Kleinpaste niet wordt gepruimd.
Is het dan echt zo erg? Ja, dat is het. Leest u even met mij mee.
Het stuk opent met: 'D66 pleit voor een nieuw perspectief op de vraag hoe immigranten en hun nakomelingen een plek in Nederland vinden.' Dat belooft wat, maar schijn bedriegt. Zo valt vervolgens te lezen:

Dit perspectief bestrijdt de conservatieve praktijk die mensen vastzet in groepen; een praktijk die mensen vastzet in religieuze en etnische hokjes en de eigen, onveranderlijke cultuur als norm stelt. Dat conservatieve groepsdenken belemmert mensen in hun ontplooiing en streeft naar een irree?le monocultuur.

Wie nu in het vervolg van het stuk ook maar iets verwacht te lezen over de worsteling van de Nederlandse samenleving met de orthodoxe islam, moet ik teleurstellen. Het blijft slechts bij sociaal-liberale dogma's als 'Mensen zijn nu eenmaal zeer verschillend en hebben binnen de grenzen van de wet recht op hun eigen voorkeuren, gebruiken en opvattingen', 'Elk mens heeft een uniek samenstel van identiteiten', 'Het omgaan met verschillen biedt mensen kansen op ontplooiing' en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Wat het stuk volgens mij vooral aantoont, is dat D66 nog steeds geen eigen ideeën heeft. De partij van kereltje Peggold is in alles slechts de negatie van de PVV. Niets meer, niets minder. Kort voor de verkiezingen steeg D66 daardoor tot ongekende hoogte in de peilingen. Toen puntje bij paaltje kwam, bleef daar echter nog weinig van over. En dat is maar goed ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten