Trouw-stuk Asha ten Brake is volkomen van de pot gerukt

Geen categorienov 09 2011, 19:00
Hoe kan een wetenschapsjournalist het in godsnaam opnemen voor Diederik Stapel?!
Diederik Stapel is de laatste weken geheel terecht tot de grond toe afgefakkeld. Een wetenschapper die jarenlang kunstjes zoals hij flikt, verdient niet anders. Iedereen met een ook maar een beetje gezond verstand kan dat begrijpen. Alhoewel, iedereen? Meet Asha ten Broeke.
Ten Broeke is volgens haar LinkedIn-profiel freelance wetenschapsjournalist. Van zo iemand zou je verwachten dat ze ook een achtergrond in de 'harde' wetenschap heeft, zo niet Asha. Aan de Universiteit Twente - nota bene vanouds een technische hogeschool! - is ze afgestudeerd in de 'Communicaties Studies, Psychologie'. Nou dan weet je het wel.
Die Asha ten Broeke vond het nodig om het in Trouw op te nemen voor scum of the earth Diederik Stapel. Alles aan de zaak maakt haar verdrietig, schrijft ze. En dan niet alleen het feit dat Stapel een heel vakgebied ten gronde heeft gericht, nee, ze vindt het ook (vooral?) zielig voor Stapel zelf. Die wordt door alle media immers aan 'de hoogst vindbare boom' geknoopt.
Zoals ik al schreef, lijkt mij dat niet meer dan terecht, maar Ten Broeke vindt het vooral hypocriet. Hypocriet?, denkt u wellicht. Ja, hypocriet: '[T]erwijl Stapel als pathologische uitzondering wordt weggezet, vergeten we dat we allemaal liegen', schrijft mevrouw Ten Broeke zonder blikken of blozen. En dan bedoelt zij niet leugentjes om bestwil als 'die jurk staat je enig, schat', nee, het gaat wel om leugens van puberjongens over hun ontmaagding. Puberjongens die liegen over hun seksuele escapades..., the horror!
Bovendien schrijft Ten Broeke dat door publicatiedruk zat andere psychoogen ook wel eens 'jokken' over hun onderzoek, en daarom moeten we Stapel maar laten voor wat 'ie is en ons richten op die publicatiedruk. Met andere woorden: Stapel is slechts een zielig slachtoffer die niet met de druk om kon gaan. Nou mevrouw Ten Broeke, daar hebben de Amerikanen een prachtig spreekwoord voor 'If you can't stand the heat, get out of the kitchen!'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten