Het lot van de juwelier

Geen categorieapr 14 2012, 15:15
In Nederland zijn juweliers niet zeker van hun veiligheid. De oplossing: geef juweliers wapens om zichzelf en hun bezittingen te kunnen verdedigen.
Wordt er genoeg gedaan om gewelddadige overvallen van juweliers tegen te gaan? Het lijkt er niet op. Een Limburgse juwelier heeft er helemaal geen zin meer in nu hij al dertien keer (!) is overvallen, vorige maand voor het laatst. Hij stopt er noodgedwongen mee, want de verzekeringen zijn te duur. Het treurige nieuws komt dit keer via Spitsnieuws.nl:

Juwelier Fred Cruysberg uit Tegelen bij Venlo houdt het voor gezien. Hij sluit zijn zaak, die eigendom was van vier generaties van zijn familie, nadat op 13 maart zijn winkel voor de 13e keer was overvallen. De 65-jarige juwelier kan het niet meer aan. Bovendien is hij na eerdere overvallen niet meer verzekerd.

Cruysberg vindt dat het genoeg is geweest. Hij doet zijn hele collectie in de uitverkoop om er voor te zorgen dat ze zijn pensioen in ieder geval niet van hem afnemen.

Drie van de vier vorige overvallers zijn opgepakt, dus de politie levert in dit geval goed werk. Maar wat gebeurt er straks met de overvallers? Komen ze over een aantal maanden of een jaartje weer vrij? Dat zit er dik in. Waarom gewelddadige overvallers niet minstens 15 jaar de cel in gaan, ontgaat mij eerlijk gezegd. Willen wij deze types terug in de maatschappij? Ik dacht het niet.
Het slechte nieuws? Juweliers worden steeds vaker overvallen. Bovendien worden de overvallers steeds gewelddadiger, meent de juwelier uit Venlo:

"Er komt steeds meer criminaliteit en die wordt steeds gewelddadiger", aldus Cruysberg. "Zonder die criminaliteit zou pap gewoon zijn doorgegaan. De verzekering stelde steeds hogere eisen, en die zijn onbetaalbaar voor een kleine juwelier. Het was een heel moeilijke beslissing."

Er is een oplossing voor het probleem van de steeds maar groeiende criminaliteit in deze sector. Geef de juwelier toestemming wapens in te kopen om zichzelf en zijn waardevolle bezit te kunnen verdedigen. Het vak van juwelier brengt grote risico's met zich mee en als overvallers niet tientallen jaren de cel in gaan en ze vaak überhaupt niet eens in de cel belanden, omdat ze met bivakmutsen een juwelierszaak binnenstormen, dan is het tijd dat we radicaal anders gaan denken over de veiligheid van deze ondernemers.
Een pepperspraytje zal na verloop van tijd niet genoeg blijken om criminelen tegen te houden. Geef juweliers die een groot risico lopen dan het recht op een vuurwapen, puur en alleen ter zelfverdediging bij een overval. Geef juweliers schietlessen en wijs ze op hun verantwoordelijkheid het wapen niet te laten slingeren. Het vuurwapen mag uiteraard alleen in het geval van een overval worden gebruikt. Dáár zullen de vaak jonge overvallers niet blij mee zijn: een kogel in de knieën. Het is een win-win-situatie, want met een kapotte knie kunnen ze geen kant op, dus de politie kan ze meteen in de kraag vatten.
We moeten geen millimeter buigen voor de terreur van de gewelddadige overvaller.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten