Hoeren, de Hand en Harrenhal

Geen categorieapr 23 2012, 16:34
In de nieuwe Game of Thrones de minder prettige kant van Middeleeuwse samenlevingen.
Aflevering vier van seizoen twee 'Garden of Bones' was een mooie rustpauze ingeklemd tussen enerzijds de machtsstrubbelingen die het einde van het eerste seizoen en het begin van het tweede seizoen markeren, en anderzijds de grote veldslagen die nog zullen volgen in Seizoen 2. Geen grote veranderingen in het spel der tronen, wel werden de nodige voorbereidingen aangelegd door dezen en genen.
De keerzijde van oorlog
Ja, oké, er is wel een veldslag in deze aflevering, maar die wordt niet echt uitgebeeld. Robb besluit de Lannisters ergens in de Riverlands te bevechten en heeft een zeer betekenisvolle ontmoeting met ene Talisa, een genezeres uit Volantis. Wat voor rol zij exact vervult is niet duidelijk: een personage uit het boek is zij in ieder geval geenszins.
Talisa laat Robb de keerzijde van oorlog zien: wanneer Lords ten strijde trekken is het altijd het voetvolk dat aan het kortste eind trekt. In het geval uit 'Garden of Bones' moet een voet worden afgezet van een visser uit Lannisport.
Het is een beeld dat we niet altijd te zien krijgen in televisieseries over Middeleeuwse aangelegenheden, waar vaak heel erg wordt gefocust op kostuumdrama en maar weinig op het.. modder-en-schapen-drama van de gewone mensen.
Geulen graven in King's Landing
In King's Landing gaat het geulen graven inmiddels in volle snelheid verder. Cersei Lannister krijgen we niet te zien, maar haar kleine broertje Tyrion des te meer. Hij weet Joffrey een hak te zetten door Sansa Stark te redden van brute marteling en wint zelfs een nieuwe "vriend" in de eeuwige strijd tegen zijn zuster. Ook in aflevering vier blijkt 'the Imp' tot in z'n haarvaten een power player te zijn, die het spel der tronen moeiteloos lijkt te winnen. Gortdroge humor, rechtvaardig als het kan en hard als het moet. Met dergelijke optredens zal de Hand nog wel even de publiekslieveling blijven.
Zo subtiel als Tyrion, zo grof is z'n kleine neefje King Joffrey. Hij dreigt eerst z'n verloofde dood te schieten, en kijkt later toe hoe twee prostituees weinig van elkaar over laten.
De perfecte Machiavelli
Arya en Gendry hebben inmiddels een ontmoeting met de dood. Hun gevangenneming van vorige aflevering heeft geleid tot hechtenis in de ruïnes van Harrenhal. Ooit het kasteel van koning Harren, totdat de draken van de Targaryens de stenen lieten branden. Nu worden er gevangenen uit de Riverlands bewaard, die één voor één worden doodgemarteld om informatie om een geheimzinnige 'brotherhood.'
Gelukkig keert ook Tywin Lannister weer terug op de set (die hebben we sinds aflevering 10, seizoen 1 niet meer gezien), en die ruimt alles op in Harrenhal wat 'm niet zint. De brute Lord van Casterly Rock wordt uitmuntend gespeeld door Charles Dance, die de perfecte Machiavelli weet te vertolken.
Zure behandelingen
De enige levende draken van de Targaryens arriveren inmiddels voor de poorten van Qarth (waardoor goddank ook eindelijk 'Vaes Dothdrak' verdwijnt uit het openingsfilmpje - daar zijn ze al sinds aflevering 8 van vorig seizoen niet meer geweest). Niet de meest enerverende scène van de aflevering, waarbij Daenerys en de heersers van Qarth hun best doen elkaar zo zuur mogelijk te behandelen.
Hetzelfde geldt voor een ontmoeting tussen Renly en Stannis Baratheon, die als een stel Power Rangers elkaar eerst uitgebreid gaan beledigen voordat ze zweren elkaar klop te geven in een nog te volgen aflevering. Of een ontmoeting tussen Littlefinger en Catelyn Stark, waarbij Catelyn wordt verleid tot het plegen van verraad jegens haar eigen zoon.
Schaduwen
Een ontmoeting tussen Melisandre en Davos Seaworth lijkt ook op een zelfde, ietwat saaie dialoog uit te lopen.. totdat Melisandre eindelijk eens laat zien waartoe de Lord of Light allemaal in staat is. Tot bizarre taferelen, zo blijkt. Ik ga niks verklappen: bekijk het zelf maar. Mij hoor je verder niet klagen, want zo krijgt deze aflevering met wel heel veel 'setting the scenes'-gepraat toch nog een beetje actie.
'Garden of Bones' is te bekijken bij HBO Nederland vanavond om 21:30, of daarna bij HBO GO en HBO on Demand. In het najaar zal 'Game of Thrones' ook te zien zijn bij RTL. Zie hier de beschrijving van aflevering 3 op DDS.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten