Politieke zelfmoord

Geen categoriemei 30 2012, 17:44
Je kunt zeker stellen dat de politiek in Nederland op dit moment heeft gefaald. Rutte staat nog steeds met een brede grijns zijn beleid en dat van het kabinet te verdedigen, maar deze Europese kokervisie is ons uiteindelijk fataal geworden. Rutte zal als een van de weinige minister presidenten van Nederland de geschiedenis ingaan met een negatieve bijklank. De VVD was er altijd voor de ondernemers en nu voelen diezelfde ondernemers zich ook in de steek gelaten want de VVD is er alleen nog maar voor Europa. Nou, dat heeft Nederland dus geweten dat Nederland wel een beetje VVD kon gebruiken.
In de tussentijd roert het orakel van de VVD zich. Wiegel probeert de schade te herstellen door de deelname van de VVD in het lenteakkoord af te doen als een verkeerde strategische keuze, maar de schade is een feit. In de peilingen ziet het er niet goed uit voor de Volkspartij voor de vrijheid. De VVD is ingehaald door de PVV.
Onze politiek en beleid zijn blijkbaar zo slecht van kwaliteit dat niet zozeer alleen de economische ontwikkeling terugloopt, maar voornamelijk het consumentengedrag en de koopkracht. Men geeft geen geld meer uit omdat men onzeker is over de toekomst. Het vertrouwen in de politiek is weg en toch zullen we weer moeten kiezen. In tegenstelling tot andere ‘rijke’ EU-landen gaat het slecht met ons landje. Het is Mark niet gelukt om Nederland op een goede manier door de crisis heen te loodsen, zo simpel is dat. Natuurlijk is het verwijt niet hoofdzakelijk alleen aan het adres van Rutte en zijn VVD, de hele tweede kamer kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.
De afstand tot het publiek
Politiek was vroeger niet toegankelijk en duidelijk voor de ‘gewone man’. Men keek op tegen deze starre aristocratische academici, maar tegenwoordig noemen we onze Minister President gewoon bij de voornaam en zo ook de rest van de politici. Respectloos of té familiair? De afstand tussen het volk en de politiek is ondertussen zo klein geworden dat in iedere actualiteiten programma wel een politicus moet zitten. De politiek mag zijn verhaaltje doen maar wel met de voorwaarde dat het populistisch is of in ieder geval zo klinkt. Het moet simpel en begrijpelijk zijn en overkomen alsof het voor het volk en door het volk is. Anders zou namelijk niemand kijken.
De élite
De huidige elite denkt niet al te positief over de personages die op dit ogenblik een hoofdrol spelen in de Nederlandse politiek. Blijkbaar is een groot gedeelte van de Tweede kamer niet academisch genoeg geschoold en daarom per definitie niet gekwalificeerd voor een positie in de Tweede kamer. Het is klaarblijkelijk een ongegrond argument en komt het er gewoon op neer dat bezuinigingen ook de elite treft om zo het sociaal beleid in ons land overeind te houden. Financiële maatregelen die welke klasse ook treffen zullen altijd als negatief worden ervaren. Een volksvertegenwoordiger hoort in hun beleving nog altijd uit elite kringen te komen en niet vanuit het ‘gewone volk’.
Het volk
Lijnrecht tegenover de elite staat ‘het volk’. Het volk is er nog steeds van overtuigd dat hedendaagse politici niet het volk vertegenwoordigen maar andere en grotere belangen. Politici zijn personages die niet zouden weten hoe het er aan toe gaat in het land. Zodra het economisch en maatschappelijk minder wordt groeit een dramatische hang naar democratie en referenda die volgens het volk de perfecte weergave en bevrediging zou zijn voor de mening en de wil van het volk.
Dilemma
De neoliberale ramkoers en de EU waanzin gaan op dit moment ten koste van de koopkracht van de bevolking en het sociale beleid gaat ten koste van onze staatskas. Welk beleid heeft prioriteit? Dat is het dilemma waar de politiek nu voor staat en ieder besluit wat tot nu toe is genomen is steeds weer het verkeerde. Is er dan een goed besluit? Daar kan ik geen antwoord op geven aangezien ik de tijd niet kan terugdraaien maar ik kan me zo voorstellen dat er een redelijk voorstel zou moeten komen gelet op de huidige omstandigheden waar alle partijen het over eens kunnen worden, ongeacht versplintering. Versplintering is des te meer een democratische weergave van de maatschappij. Zoveel meningen, zoveel partijen.
Komt er meer armoede in Nederland of zorgen we ervoor dat de oorzaak van armoede wordt weggehaald? De burger zal in beide gevallen ontevreden zijn. Wat we niet moeten vergeten is dat absolute armoede van een land wordt bepaald naar de rijkdom van het land.
Destabilisatie van onze democratie
Veel mensen zijn kritisch naar de politiek toe omdat deze niet doet wat ‘het volk’ zegt en dat democratie niets meer betekent. Maar laten we er eens van uitgaan dat dit de laatste jaren wél gebeurd is. De politiek en de volksvertegenwoordigers van het volk zijn toch niet alleen in een impasse gekomen door politiek en beleid op zich? Deels is dit toch ook te danken aan het feit dat politiek nu zo dicht bij het volk staat en er veelal, waar mogelijk is, gehoor wordt gegeven aan de ideeën en wensen van het volk?
Ik durf zelf te beweren dat de algemene opinie, die als een juk op de schouders van menig politici druk veroorzaakt wordt door de media. De media weet als geen ander dat alleen kijkcijfers te scoren zijn als politiek wordt gebracht als zijnde populistisch. De werkelijke politiek is saai, voor velen onbegrijpelijk en verkoopt dus niet, vandaar ook mediatraining voor de heren politici. Het is een bewuste keuze met consequenties. Kijkcijfers en populisme zijn nu eenmaal een mogelijkheid om de electorale achterban te vergroten.
Referenda
Waarom worden er niet vaker referenda gehouden? Heel simpel. Als het volk al niet tevreden is met besluiten van de overheid, dan kun je er bijna zeker van zijn dat de uitkomst van een referendum negatief zal zijn. Mits het volk al bereid is om te stemmen. Simpelweg een middel voor en van het volk om iets tegen te houden. Teveel referenda zouden dus de democratie helemaal instabiel maken.
Cathuisakkoord
Een totale mislukking na zoveel weken. En wie is hier schuld aan? Het CDA die achteraf loopt te wijzen naar Wilders? Of de VVD die op een meer beschaafde manier de schuld schuift op Wilders. Simpele manier van je straatje schoonvegen maar niet echt aannemelijk. Ik kan me zo goed voorstellen dat tijdens die zeven weken van beraad en mediastilte de VVD en het CDA aardig hun best hebben gedaan om hun programma er door te drukken en was uiteindelijk Wilders ze nét iets te slim af.
Het valt dan ook niet mee als politieke gerespecteerde partijen, die al eeuwig lijken te regeren, in Nederland zo simpel van hun troon worden gestoten door een partij als de PVV. Zorg voor welvaart d.m.v. overdreven sociaal beleid en uiteindelijk zal diezelfde gepamperde menigte zich tegen keren bij het inleveren van welvaart en rechten. Misère in het land en partijen als de PVV zullen naar de macht grijpen en opkomen voor de zogenaamd minder bedeelden in de maatschappij. Een logisch historisch gevolg.
Het Lenteakkoord
Het Kunduzakkoord of lenteakkoord is als zout in een open wond. Links greep gretig zijn kans. Het had niets te maken met politieke verantwoordelijkheid nemen in het belang van het land of over de eigen schaduwen heen springen. Als twee honden vechten om een been Jolande Sap zag een kans liggen en heeft die met beide handen gegrepen om haar standpunten door te drukken. Net als de andere deelnemers van dit illustere Kunduz gezelschap. Maar de vraag blijft of ook dit gekwalificeerd kan worden als een geslaagde politieke actie in het landsbelang?
De burger gaat bij dit akkoord nog meer bloeden dan bij het Catshuisakkoord. Hopelijk kunnen de verkiezingen hier nog veranderingen in brengen en het zogenaamde wandelgangenakkoord van tafel vegen en een consensus bereiken waarbij bezuinigingen en hervormingen evenredig opgaan en zich niet alleen uiten in lastenverzwaring.
ESM-verdrag
18 miljard bezuinigen en het grootste gedeelte van die bezuinigingen als lastenverzwaring op het bord van de burgers leggen, dat is niet bezuinigen en dus ook weer niet hervormen. Dan nog eens 40 miljard toezeggen aan de EU om een noodfonds samen te stellen terwijl je je eigen burgers financieel uitkleed? Hoe ga je dat uitleggen mijnheer De Jager? Gewoon, met kokervisie op het EU-beleid. Negeer simpelweg die 75% van Nederland die het er niet mee eens zijn en blijf halsstarrig geloven in de kracht van de EU. Zo simpel is het. Trouwens een verdrag zonder veto, waar discussiëren we dan nog over in de Tweede kamer? Verloren tijd.
Het lijkt allemaal misschien niet zo aanlokkelijk wat ons te wachten staat, maar wie zegt dat het alternatief dat wel is?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten