Egypte bereikt nieuw dieptepunt

Geen categoriejul 21 2012, 17:44
Leve de Arabische Lente! ... Of niet. Egypte heeft een nieuw dieptepunt bereikt in haar moderne geschiedenis: men kan vanaf nu "boerka-tv kijken".
Ik hoor u denken: 'Dat moet bijna wel een grap zijn!' Nou, was het maar waar. De nieuwe zender laat namelijk alleen vrouwen aan het woord (en in beeld) die gekleed zijn in een zwarte boerka of nikaab.
Het doel van de zender is, aldus De Telegraaf, om te laten zien dat "er ook succesvolle vrouwen zijn die boerka's en nikaabs dragen'. Dit waarschijnlijk onder het motto: de uitzondering bevestigt de regel... maar dat natuurlijk geheel terzijde.

Iedereen die werkt bij het station, zowel voor als achter de camera, draagt de bedekkende kleding. Zelfs alle gasten of inbellende correspondenten moeten vrouw zijn.

Onder het regime van Mubarak mochten vrouwen niet met een hoofddoek op televisie verschijnen. Bij Maria TV is dat precies omgedraaid.

De zender is een opzichtige poging van de Moslimbroeders en verwante geesten om Egypte terug te storten in een soort van Islamitische middeleeuwen, waarin vrouwen zich moeten verstoppen achter een boerka, en waarin iedereen leeft volgens de regels van de sharia.
Dit gedrocht van een zender was niet mogelijk geweest zonder de zogenaamde Arabische Lente. Waar velen - ook ik - eerst hoopten dat deze revolutie het Midden-Oosten zou moderniseren en democratiseren blijkt het tegenovergestelde waar te zijn: al die volkeren kiezen massaal voor onderdrukking door een stel religieuze fanaten.
Als westerling kun je niet anders dan dat als extreem vreemd te beschouwen. Hoe kan het dat mensen bewust voor onderdrukking kiezen? Waarom laten ze zichzelf gijzelen door een stel mafketels met lange baarden, die een ieder haten die het maar oneens met ze durft te zijn.
Dat, kunnen we nu veilig concluderen, is helaas het verschil tussen de westerse en de Arabische cultuur. In het westen zijn we ook niet zomaar op dit punt aangenomen: er waren honderden jaren voor nodig om ons te bevrijden, eerst van het juk van de kerk, toen van de koning. Arabieren hebben nooit gehoord van Locke, Hobbes, Rousseau, Descartes, Hume, Kant, Montesqieu, Smith, Voltaire en al die andere filosofen uit de Verlichting. Hun cultuur is de afgelopen honderden jaren eigenlijk niet veranderd.
Waarom verwachten we dan keer op keer toch dat ze onze denkbeelden, idealen en zelfs levenswijze omarmen? Waarom maken we, iedere keer weer, die fout?
Oplettende commentatoren weten vanaf nu beter: 'vrijheid' in het Midden-Oosten is geen vrijheid, maar theocratie. Laten we ons dat vanaf nu eindelijk goed in de oren knopen. Het is, ik geef het toe, triest - maar waar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten