Burgerforum EU wordt op agenda Tweede Kamer gezet

Geen categorieapr 19 2013, 19:48
Het Burgerforum EU op de agenda van de Tweede Kamer gezet. Dat laat de commissie van het parlement vandaag weten.
Zoals we in Friesland zeggen: It sil heve! Of, in goed Duits: jetzt geth's los! De vaste commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer adviseert de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven namelijk om het burgerinitiatief van Burgerforum-EU 'Geen bevoegdheidsoverdracht zonder referendum' in behandeling te nemen. Natuurlijk zijn er wel wat maar'en, maar in gewone mensentaal betekent dit dat het debat er gewoon komt:

1. De commissie Europese Zaken adviseert de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven om het ingediende burgerinitiatief van burgerforum-EU inhoudelijk in behandeling te nemen. De commissie merkt daarbij op dat het op basis van eerdere ervaringen van belang is om de geldigheid van het aantal ondertekenaars - bijvoorbeeld steekproefsgewijs - na te gaan.

2. De commissie hecht er aan dat de plenaire vergadering expliciet, zichtbaar en herleidbaar een besluit neemt over de ontvankelijkheid van het burgerinitiatief op voorstel van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven, bijvoorbeeld door opname op de stemmingslijst.

En dat is niet alles. De commissie Europese Zaken wil betrokken zijn bij de verdere behandeling van het Burgerforum EU initiatief omdat ze van zins is er een extra bijeenkomst aan te besteden:

3. Indien het burgerinitiatief ontvankelijk wordt verklaard, wordt de commissie Europese Zaken graag betrokken bij de verdere behandeling van dit initiatief. Zij is voornemens een of meer meningsvormende activiteiten (zoals een hoorzitting of een rondetafelgesprek) rond de thematiek van dit burgerinitiatief te organiseren.

Ik twijfel er niet aan dat de meeste partijen gewoon lekker eurofiel bezig blijven, maar het is in ieder geval wel een flinke vooruitgang dat dit onderwerp zowaar op de agenda wordt gezet... en we er waarschijnlijk een serieus debat over mogen verwachten.
Op zich is dat al een zeer grote overwinning.
Petje af dus voor de initiatiefnemers die, hoop ik, vanavond weliswaar een feestje mogen vieren, maar vanaf morgen toch gewoon weer voor de volle honderd procent campagne moeten voeren voor hun initiatief.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten