Dames en heren, de beste premiers sinds WWII!

Geen categoriemei 26 2013, 11:32
Wim Kok en Ruud Lubbers, zegt de kiezer. En dus niet Mark Rutte.
De nieuwe peiling van Maurice de Hond is hilarisch. Waarom? Omdat het meteen en direct aantoont waarom Mark Rutte compleet losgezongen is van de realiteit. In de speech op het VVD-congres afgelopen vrijdag noemde de huidige minister-president zijn ministersploeg 'de beste ooit, sinds de Tweede Wereldoorlog.' Rutte vond dat hij als afgestudeerd historicus die mening best mocht formuleren. In dat laatste heeft hij gelijk: Rutte mág het vinden. Vrijheid van meningsuiting geldt ook voor de premier.
Rutte staat echter wel volstrekt alleen met z'n borstklopperij. Want de kiezer vindt helemaal niet dat Rutte II het beste kabinet is dat Nederland ooit gehad heeft. Maurice de Hond toont taan:

Vrijdag heeft Premier Rutte gezegd dat hij het huidig kabinet één van de sterkste kabinetten vindt van na de Tweede Wereldoorlog. Van de Nederlanders is dat 10% met hem eens. Van de VVD-kiezers uit 2012 vindt 21% het en van de PvdA-kiezers 8%.

Paars 1 wordt door de Nederlanders gezien als het sterkste kabinet van na de oorlog. 17% noemt dat kabinet. Dat komt vooral door de kiezers van PvdA en D66, die voor circa een derde dit kabinet noemen.  CDA-kiezers vinden Lubbers 1 veruit het sterkste kabinet.  Kiezers van de VVD noemen het kabinet van Balkenende tussen 2003 en 2006 en de kiezers van de SP het kabinet Den Uyl.  Kiezers van de PVV vinden kabinet Rutte-1 het sterkst.

Kok en Lubbers worden gezien als de beste naoorlogse premiers (17%). Rutte staat met 7% op de 5e plaats na Drees en Den Uyl.

Pijnlijk voor Rutte is dat z'n uitspraak zelfs niet geloofd wordt door de VVD-kiezers. Ook onder hen vindt meer dan tweederde Rutte II niet het beste kabinet sinds de Amerikanen hier met tanks door de straten reden. PvdA'ers blijken evenmin onder de indruk van de uitspraak van de egotripper-in-chief.
Tot zover dus de 'rijke nalatenschap' van Rutte II. Over naar wat de kiezer wel vindt: de VVD en de PvdA hebben tezamen nu evenveel zetels als de VVD in z'n eentje bij de Tweedekamerverkiezingen van 2012. Verder stijgt de PVV nog een plekje en consolideert diens positie als de virtueel grootste partij van Nederland.
De gehele peiling: VVD 23, PvdA 18 (-2), PVV 28 (+1), SP 22, CDA 14, D66 17, CU 6, GL 4, SGP 3, PvdD 4 (+1), 50PLUS 11.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten