Het onstuitbare homohuwelijk: terecht geen ontkomen meer aan

Geen categoriemei 03 2013, 19:00
Na Frankrijk en Groot-Brittannië volgt nu ook Rhode Island. Universele rechtsgelijkheid voor hetero- én homoseksuelen in het gehele vrije Westen ligt binnen handbereik.
Het gezonde, mensenliefhebbende verstand heeft van de week opnieuw een zege behaald op het bekrompen Bijbeldenken:

Rhode Island is joining nine other states and the District of Columbia in allowing gay and lesbian couples to marry after the state's General Assembly gave it a final procedural vote on Thursday.

Gov. Lincoln Chafee planned to sign the legislation into law Thursday evening. Hundreds are expected to gather at the Statehouse to celebrate the new law, which already passed the House and Senate once. The first weddings could take place Aug. 1, when the new law would take effect.

The other five New England states already have gay marriage, but bills that would have changed marriage laws in heavily Catholic Rhode Island sputtered for nearly 20 years until this year.

Rhode Island is de volgende staat in de Verenigde Staten waar het homohuwelijk wordt gelegaliseerd en waar homoseksuelen dezelfde rechten zullen genieten als heteroseksuelen. Nadat eerder dit jaar ook al Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk het homohuwelijk legaliseerden, volgt nu ook de eilandstaat aan de Amerikaanse oostkust.
Twaalf jaar nadat Nederland als eerste land op de wereld het homohuwelijk legaliseerde wordt het ene na het andere homofobe bolwerk geslecht. Inmiddels is in bijna heel West-Europa, grote delen van de Verenigde Staten én hele gebieden in Latijns-Amerika het homohuwelijk gemeengoed. Langzaam maar zeker ontwaakt de wereld uit het idee dat het discrimineren van homoseksuelen op dezelfde leest geschoeid was als de Zuid-Afrikaanse apartheid of de Arabische manier van het behandelen van vrouwen.
In Amerika in het bijzonder zagen we vanaf afgelopen jaar belangrijke stappen. Achtereenvolgens de vicepresident én de president verklaarden zich voorstander van het homohuwelijk, waarna ook in het oog springende Republikeinen als talkshowhost Bill O'Reilly en afgevaardigde Paul Ryan de wettelijke discriminatie van homoseksuelen wilden aanpakken.
Over enkele jaren, als we terugkijken naar 2012 en 2013, dan zien we dat dít de jaren waren waarin de cruciale ommezwaai plaatsvond. Dit waren de jaren waarin het homohuwelijk eindelijk brede acceptatie begon te genieten, en duidelijk werd dat tegenstanders van het opheffen van discriminerende wetsbepalingen (veelal van christelijke makelij) aan de verliezende hand zijn.
Mochten zich onder u dus nog wat verdwaalde homofoben zitten; besef dan dat het nog niet te laat is om van standpunt te wisselen. Maar doet u het wel snel, want binnen enkele jaren zal het duidelijk zijn dat u zich aan de "wrong side of history" bevindt. Hoe er dan over u geoordeeld wordt? Sla daar de geschiedenisboeken met het onderwerp slavernij nog maar eens op na.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten