Kabinet maakt Defensie kapot: extra bezuinigingen van 240 miljoen zijn een feit

Geen categoriemei 24 2013, 16:56
In de kabinetsperiode van Rutte II wordt er minmaal 240 miljoen extra bezuinigd op Defensie.
Enige tijd geleden berichtten wij dat er extra bezuinigingen op Defensie aan zouden komen. Volgens geruchten zou het om een bedrag gaan van zo'n 400 miljoen euro: een harde klap in het gezicht van Defensie-medewerkers.
Op Twitter gingen verontwaardigde soldaten, officieren en andere Defensie-medewerkers meteen - en terecht - los. Minister Jeanine Hennis (van de zogenaamde pro-Defensie partij de VVD) werd keer op keer gevraagd of het bericht klopte, of er weer bezuinigd zou worden, terwijl Defensie al op springen staat?
Hennis antwoordde:
Omdat ik wist dat er wel degelijk iets aankwam stelde ik haar zelf ook maar enkele vragen. Toen ik dat deed danste ze om de hete brij heen, bang om iets te zeggen dat haar in de toekomst in de problemen zou kunnen brengen.
Als ik dat soort reacties zie gaan de alarmbellen onmiddelijk bij me af. Ze durft wel een vaag, algemeen riedeltje af te steken, maar als het specifiek wordt haakt ze af.
Vandaag werden mijn gevoelens en mijn eerdere bericht bevestigd. Er wordt inderdaad wéér bezuinigd op Defensie. CDA-Kamerlid Raymond Knops legde het vanmiddag kort uit op Twitter:
Geen prijsbijstelling houdt in effect in dat er geen compensatie van de inflatie komt. Bij een investeringsgevoelig department als Defensie hakt dat er flink in. Zo hebben bronnen in Den Haag mij voorgerekend dat dit plan Defensie jaarlijks 60 à 70 miljoen euro gaat kosten. Tijdens deze kabinetsperiode komt dat dus neer op 240 à 280 miljoen euro, minder dan mijn oorspronkelijk raming van 400 miljoen, maar nog altijd een erg groot bedrag. Zeker aangezien Defensie nú al moeite heeft om overeind te blijven staan. Ter vergelijking: dat is bijvoorbeeld meer dan de jaarlijkse kosten voor de Onderzeedienst.
Hennis is dus minder dan eerlijk en transparant geweest, maar wat te zeggen van een man als Halbe Zijlstra? De fractieleider van de VVD zei enkele weken geleden nog dat er 'meer geld' naar Defensie moest. In plaats daarvan wordt er gewoon weer bezuinigd... en Zijlstra vindt het allemaal klaarblijkelijk best.
De VVD werkt dus actief mee aan één van de belangrijkste missies van de PvdA: Defensie ontwapenen. Rutte, Hennis en Zijlstra, allemaal gaan ze ermee akkoord en verdedigen ze het zelfs. De enige partij die zich wél hard maakt voor de jongens en meisjes die ons en onze belangen moeten verdedigen is het CDA, dat ook deze zaak weer als eerste aankaartte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten