Nee Mark, vrijheid leg je vást

Geen categoriemei 05 2013, 16:29
"Vrijheid spreek je af". Pardon, Mark?
Mark Rutte gaf vandaag een toespraak op het bevrijdingsfestival in Utrecht, waar hij tevens de vrijheidsvlam ontstak. Het thema van deze bevrijdingsdag was, blijkbaar, "vrijheid spreek je af". Als rasechte opportunist ging Rutte daarin mee. Hij wijde zijn toespraak eraan, aldus Spitsnieuws.

Nederland viert zondag Bevrijdingsdag. Door het hele land zijn een groot aantal activiteiten georganiseerd en op 14 plaatsen zijn bevrijdingsfestivals. In onder meer Haarlem, Roermond, Groningen en Utrecht treden ruim 250 bands op. Mark Rutte benadrukte het thema van dit jaar: "Vrijheid spreek je af".

Beste Mark, als je dat werkelijk gelooft heb je er niets van begrepen. De staat zal namelijk nooit (vrijwillig) afspreken met de bevolking dat burgers 'vrij' kunnen zijn. Het enige dat je kunt is de vrijheid vastleggen. In Nederland hebben we dat geprobeerd te doen in onze Grondwet, maar dat is niet helemaal goed gegaan, wat voor een groot deel komt doordat dit document ook zogenaamde 'positieve rechten' vermeldt én te pas en te onpas aan rechten toevoegt dat ze alleen gelden "behoudens bij de wet gestelde beperkingen en uitzonderingen" en "behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet." Dat werkt dus niet. De wetgever kan dan steevast doen wat hij wil. Als men het 'nodig' acht om de vrijheid van meningsuiting zo ver in te perken dat ze in principe niets meer voorstelt, dan kan dat. Sterker nog, voor een groot deel is dat al gebeurd.
Die vervelende situatie komt, voor een groot deel, doordat onze voorouders er net zo over dachten als jij, Mark. Ze dachten dat je gewoon per generatie afspraken kon maken en dat het dan wel goed kwam. De Amerikaanse founding fathers begrepen dat het zo niet werkt. Vergelijk hun grondwet daarom maar eens met de onze. Ziet u een verschil? Juist, de Amerikaanse grondrechten zijn absoluut, de onze niet.
Vrijheid 'spreek' je daarom niet telkens weer met elkaar af, maar je legt het vast. En dan wel op zo'n wijze dat de staat je die vrijheid never nooit niet op legale wijze kan afpakken. Natuurlijk moet men er daarna natuurlijk wel voor waken dat de staat de wet niet aan zijn laars lapt, maar dat is wat anders dan 'vrijheid afspreken'; dat is vrijheid verdedigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten