Schaliegaswinning is goed voor het klimaat

Geen categoriejun 12 2013, 13:59
De uitstoot van broeikasgassen neemt toe, maar opvallend genoeg niet in 's werelds grootste economie: de Verenigde Staten.
Het Internationaal Energie Agentschap liet deze week weten dat de uitstoot van schadelijke gassen in 2012 verder opliep. Die conclusie werd gretig door de meeste media overgenomen, waaronder, in eigen land, het Financieel Dagblad, dat sprak over een "record aan broeikasgassen," en de Telegraaf, dat zelfs een "sterke temperatuurstijging zonder ingrijpen" voorspelde. Het Nederland Dagblad was wel zo netjes om uit te leggen waarom de uitstoot in Amerika afneemt: "Deels is dat te verklaren doordat de VS overschakelden van kolen naar gas om hun centrales te stoken."
Echter niet zo maar gas. Schaliegas.
China is de grote boosdoener, omdat dat land veel kolen stookt. De uitstoot in Europa, India en Japan veranderde vorig jaar nauwelijks. De Verenigde Staten zijn echter plots het braafste jongetje van de klas. Het kan verkeren. Jarenlang werd het verguisd, omdat het zich weinig aantrok van het Kyoto-protocol en de opwarming van de Aarde in het algemeen. De helft van de Amerikanen is sceptisch over klimaatverandering. Als ze er al in geloven, verwachten ze het misschien in de toekomst, maar vooralsnog zien veel van hen het probleem niet.
Het is ironisch dat juist dit klimaatsceptische volk de kar trekt in het verminderen van de uitstoot. Des te ironischer dat de industrie die door klimaatalarmisten alom wordt beschimpt met de oplossing lijkt te zijn gekomen. Het winnen van energie uit aardgas is namelijk zo'n 50 procent minder vervuilend dan het verbranden van kolen. En er is aardgas zat. Volgens de Amerikanen is dankzij de mogelijkheid om gas, en ook olie, uit schalie te winnen, de wereldwijde voorraad in beide fossiele brandstoffen met 48 procent gestegen. Bijna twee keer zoveel olie en gas, dankzij de nieuwe boortechniek. En het is nog minder vervuilend ook.
Het ziet er naar uit dat de enigen met een probleem de klimaatactivisten zijn. Die willen schaliegas verbieden, zogenaamd omdat het aardbevingen veroorzaakt. In werkelijkheid omdat het verstandige landen ervan zal weerhouden fossiele brandstoffen de rug te keren ten gunste van 'groene' energiebronnen als de zon en de wind. Terecht natuurlijk. Van de wind kunnen we niet leven. Van schaliegas wel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten