VVD geeft energiebeleid uit handen

Geen categoriejul 15 2013, 15:14
Uit het voorlopige energieakkoord kan maar een conclusie worden getrokken: de PvdA maakt het Nederlandse energiebeleid. De liberalen staan erbij en kijken ernaar.
Zeven maanden geleden vroeg de Tweede Kamer om een energieakkoord. Dat moest er deze maand zijn. Er ligt echter slechts een akkoord 'op hoofdlijnen' en dat maakt de oppositie argwanend. "Heeft de bezuinigingsoperatie van 6 miljard ervoor gezorgd dat het kabinet toch even wil wachten met het sluiten van een akkoord?" vraagt CDA'er Agnes Mulder. Wellicht, want de groene energieambities mogen wat kosten.
Eerst het goede nieuws. PvdA en VVD spraken aanvankelijk af dat in 2020 16 procent van de energievoorziening duurzaam moest zijn. Dat is uitgesteld tot 2023. Dat maakt de doelstelling niet minder arbitrair of onzinnig, maar wie weet leidt uitstel tot afstel.
Ook komt er voor huiseigenaren voorlopig geen verplicht energielabel, dus die rompslomp worden we bespaard. Wel worden er honderden miljoenen euro's vrijgemaakt om sociale huurwoningen te isoleren. Dat is geen onverstandige maatregelen. Als de overheid dan toch woningbouw subsidieert, doe het dan gelijk goed. Daarnaast levert het volgens de vakbonden duizenden banen op in de bouw. Daar kunnen we ook niet over klagen. Hoewel, volgend jaar wil het kabinet het begrotingstekort met 6 miljard terugdringen. Als we eerdere beloften om vooral te 'bezuinigen' mogen geloven, zullen die miljarden wel weer vooral in lastenverzwaringen worden gezocht. Gaan we binnenkort nog meer belasting betalen om sociale huurwoningen te isoleren?
Er is meer om treurig van de worden. Zo komen er nog meer windmolens op zee (Tim berichtte daar eind vorige week al over en vroeg zich toen af wat er toch is gebeurd met de VVD-wijsheid dat windmolens vooral op subsidie draaien?), moeten kolencentrales die in de jaren tachtig zijn gebouwd sluiten en is er de doelstelling om in 2050 geheel van 'groene' energie afhankelijk te zijn.
Over schaliegaswinning nog geen woord, maar we weten wel dat dat door de PvdA niet bepaald als 'duurzaam' wordt gezien -- ook al heeft het in de Verenigde Staten tot een flinke afname van de uitstoot geleid.
Kernenergie dan? Met milieuactivist Diederik Samsom aan de knoppen. Reken er maar niet op.
Zelfs in Duitsland, het land van Atomkraft? Nein danke, waar binnen een decennium alle kerncentrales moeten sluiten, begint men te twijfelen aan de Energiewende. Die 'groene' stroom blijft toch wel erg duur. Gaan we dat in Nederland nog eens dunnetjes overdoen? Nee, toch, VVD?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten