Re: Legaliseer marihuana

Geen categoriedec 15 2013, 12:50
Ik zie dat je een pleidooi hebt geschreven voor het legaliseren van wiet, Michael. Ik lees in je stuk dat je een meerderheid van de Nederlanders achter je hebt, althans, volgens een peiling van Maurice de Hond. Nu ben ik - en andere mensen die ik ken en die ook tegen legalisering van drugs zijn - niet gevraagd voor die peiling, dus of een uiteindelijke uitslag van een eventueel referendum over wietlegalisering dezelfde uitslag kent, valt te betwijfelen.
Wat ik nou zo opvallend vind van pleidooien van liberalen en libertariërs om wiet te legaliseren, is dat ze allemaal zeggen dat het goed is omdat de overheid er dan belasting over kan heffen. Dat vind ik een vreemd argument, omdat je dan dus de overheid nog groter maakt, nog inhaliger. Van socialisten snap ik dat standpunt wel. Van (rechtse) liberalen en libertariërs echter verwacht je dat niet. Als ze een beetje vast zouden houden aan hun principes - wat ze helaas niet altijd doen - dan zouden ze wiet moeten willen legaliseren zonder er vervolgens belasting over te heffen.
Maar goed, ik ben niet overtuigd van de voordelen van de legalisering van wiet. Ga eens kijken op een mbo, waar leerlingen (meestal jonger dan 18, want wiet kun je overal kopen; onze handhaving is tamelijk belabberd op dat gebied) wiet gebruiken en als zoutzakken in de klas hangen en niks uitvoeren behalve als een slome duikelaar voor zich uitstaren. Wiet maakt heel veel kapot, omdat het verslavend is. Ik heb daar al eens over geschreven op Het Goede Leven van DDS: Het echte leven is geen potje voetbal. Lees dat stuk en bekijk de fly on the wall-documentaire De bal is rond.
Pas dan begrijp je dat het gevecht van bezorgde ouders, docenten, begeleiders, voetbaltrainers, wat zeg ik, de hele samenleving tegen drugsgebruik door jongeren en jonge werkzoekenden bij voorbaat verloren is omdat we in Nederland te makkelijk denken over wiet. Als de overheid de boel legaliseert, dan heeft al helemaal niemand nog een argument tegen drugsgebruik. "Want het is toch legaal, ik mag doen wat ik wil!" zullen jongeren (18+ of niet) in koor roepen. Nee, we moeten wiet vooral niet legaliseren.
Ik heb wel eens het idee dat voorstanders van legalisering een veel te romantisch beeld hebben van wietgebruik. Alsof er alleen recreatief wordt gebruikt, één keer op een verjaardag in Amsterdam. Dat is niet zo. Het zou wietgebruikers sieren als ze dat toegeven. Ze hebben steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.
Hoe kunnen leraren hun scholieren en studenten nog bij de les houden als ze wiet mogen gebruiken wanneer en waar ze maar willen? Hoe kunnen ouders hun gezag uitoefenen over hun kinderen als wietbezit, -gebruik etc. legaal is? Hoe kan de politie handhaven als wietgebruik in het openbaar (wat voor veel overlast zorgt) gewoon mag? Het is bovendien een gateway drug, zoals ze dat in Amerika noemen. Na verloop van tijd is alleen wiet niet meer genoeg. En denk maar niet dat het criminele circuit ineens stopt met wietplantages als de overheid de boel legaliseert.
Als wiet wordt gelegaliseerd, dan staat de overheid enkel niet-sterke wiet toe, waar dan ook nog eens flink veel belasting over wordt geheven (leuk joh, een nog grotere overheid). De criminelen zullen zeer sterke Nederwiet blijven kweken in huurappartementjes waarbij brand- en instortgevaar een enorm groot risico is. Er verandert dus helemaal niks, behalve dan dat Nederland straks internationaal te boek staat als een narcoticastaat. Hoewel, dat staan we al, maar straks zou de overheid ook nog drugs gaan uitdelen. Hilarisch, als het niet zo triest was. Dan kunnen ze ons makkelijker onder de duim houden, zeker. We worden het pispaaltje van de wereld, dat garandeer ik je.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten