Economisch herstel eurozone zet door?

Geen categoriemrt 24 2014, 14:00
Vier berichten in de laatste dagen, schijnbaar verschillend maar er bestaat een verband.
Yellen kondigt aan dat naast de doorgaande tapering van de maandelijkse geldinjecties er sneller dan door de analisten gedacht een renteverhoging zou kunnen volgen. Obligaties zouden daardoor aantrekkelijker worden en aandelen wat van hun glans verliezen. Als direct gevolg steeg de dollarkoers hetgeen vooral door de Duitse industrie werd verwelkomd. Renzi, de nieuwe minister president van Italië kondigt aan afstand te nemen van de 2,6 begrotingstekort limiet overeengekomen met Brussel en wil die limiet dichter bij de 3% leggen om zo de aangekondigde belastingverlagingen te kunnen financieren. In Spanje hebben de varkensboeren gedemonstreerd tegen de afschaffing van de subsidie op de verwerking van de varkensmest tot brokken door de hitte van electriciteitscentrales, een besparing van meer dan 300 miljoen euro.
Gisteren waren er in Madrid enorme demonstraties tegen het regeringsbeleid. Geëist werd onder het motto van "brood, werk en een dak boven het hoofd" een einde aan het snijden in de begroting en ook het stopzetten van de terugbetaling van de staatsschuld. Afgelopen jaar waren er per dag 185 woninguitzettingen, er is lange uren werken tegen een maandloon van 400 euro. Er zijn  6 miljoen werkelozen werd er gezegd. De nood voor de gewone man is zodanig hoog gestegen dat hij niet meer te verdragen valt, laat staan door nog verdere bezuinigingen nog vergroot, zoals Christine Lagarde (IMF) heeft gesuggereerd. Italië heeft een staatsschuld van 145% (volgens Maastricht 132%), Spanje van 99%, (Maastricht 93%) en een begrotingstekort van 6,7%.
Met de huidige steun van Draghi's dreigementen liggen de rentepercentages redelijk laag, maar als in de USA de rente gaat stijgen zal dat ongetwijfeld in de eurozone eveneens gebeuren. Met een totale staatsschuld in de eurozone van zo'n 95% zou dat de rentelasten ondragelijk omhoog stuwen. Des te erger omdat deze schuld de komende jaren nog zal oplopen. Met de bankenunie, waardoor de banken in elke lidstaat voor de banken in alle andere lidstaten borg gaan staan en de wetenschap dat die banken diep in de obligaties van toch nog hun eigen lidstaten zitten, is dat geen vrolijk vooruitzicht.
Neem daarbij nog de steeds sterker wordende roep om eurobonds, waardoor niet alleen de rentetarieven voor de sterkere landen stijgen ten behoeve van die in de zwakke lidstaten, maar dat alle lidstaten garant moeten staan voor alle andere bij een eventuele gezamenlijke aansprakelijkheid. Natuurlijk heeft dat ook gevolgen voor Nederland, al is onze staatsschuld "slechts" 75% en zou die bij sterkere economische groei en een echt bezuinigignsbeleid op redelijke termijn tot 60% terug te brengen zijn.
Dan kun je je alleen nog maar één vraag stellen: hoe heeft het zover kunnen komen met die euro die ons toch zoveel welvaart en werkgelegenheid zou verschaffen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten