'Een economische woestijn'

Geen categoriemrt 19 2014, 17:44
In de (papieren) Volkskrant van gisteren stond een deprimerend stuk over de situatie in Portugal, mijn tweede vaderland.
De krant interviewde twee bekende Portugese toparchitecten: Edouardo Souto de Moura (80) en Alvaro Siza (61), zie foto boven deze column. Beiden wonnen de prestigieuze Pritzkerprijs, die geldt als de nobelprijs voor architectuur. Portugal heeft een veel te hoge sociale prijs betaald voor de 'bezuinigingsmaatregelen', die het land door de troika opgelegd kreeg. Lees en huiver wat beide architecten te zeggen hebben over de situatie in Portugal.
Beiden verkeren in de (luxe) positie dat ze in het buitenland kunnen aankloppen voor nieuwe opdrachten. In Portugal kan dat niet, want het geld is op. Er is geen sprake van ook maar een begin van financieel herstel, ondanks de tientallen miljarden 'noodsteun'. Dat komt, omdat die steun niet in de economie is gevloeid, maar naar de banken. Siza:

"Tot vijf uur 's ochtends maken ze hier (Porto, red.) in het weekend muziek op straat. De gemeente betaalt eraan mee. Het is het creëren van een illusie, allemaal kunstmatig. Duizenden woningen hier in de binnenstad staan leeg. Mensen konden de hypotheek niet meer betalen."

Zo marcheert dat: de overheden doen net alsof er niets aan de hand is, maar de realiteit is een schrijnende armoede onder de gewone bevolking. Vanuit Brussel hetzelfde laken een pak. Eurocommissaris Rehn vertelt het volk dat het economisch herstel in de eurozone doorzet. Hij bedoelt: we zijn op schema om de banken schadeloos te stellen (met belastinggeld). Deze leugencaroussel is werkelijk tenenkrommend en het is wrang om te moeten constateren, dat de massale protesten van de bevolkingen van de getroffen eurolanden gewoon genegeerd worden door hun overheden en Brussel. Er is wel kritiek van economen, die terug willen naar de escudo, maar de regering maakt de bevolking bang daarvoor. Souto de Moura vult aan:

"Hier is niks. Het 'economische mirakel' van Portugal is pure marketing. Deze regering weet het mooi te verkopen."

Siza:

"Architecten, artsen, farmaceuten, verpleegsters, ingenieurs. We verliezen de beste mensen aan het buitenland. Ze hebben nu ook het mes gezet in de onderzoeksbudgetten van onze universiteiten. Portugal verandert in een economische woestijn."

De werkelijkheid is dus dat de economie van het land wordt afgebroken. De werkloosheid neemt iets minder toe, maar dat komt voornamelijk doordat veel (jonge) mensen emigreren: naar Brazilië, Angola, Groot-Brittannië, waarheen ze maar kunnen als het maar weg is uit de uitzichtloze toestand die hun moederland geworden is. Souto de Moura weer:

"Ik zie geen herstel. We importeren minder natuurlijk, omdat er geen geld is. Dus de handelsbalans verbetert. Het toerisme groeit, maar dat komt omdat de prijzen sterk dalen."

Siza:

"Ik heb een minister al horen spreken over het 'Portugese wonder'. Die propaganda valt natuurlijk te verklaren omdat er straks Europese verkiezingen zijn. De regeringspartijen vrezen een catastrofaal resultaat. In Portugal heerst de totale desillussie. Het constitutionele gerechtshof verklaarde de bezuinigingen op de pensioenen als ongrondwettelijk, maar het bestaat de troika gewoon om de bewakers van onze grondwet te bekritiseren."

Hoe duidelijk wilt u het voorgezegd krijgen? Brussel is geen democratie, zij is een anti-democratisch en imperialistisch instituut dat onder het valse mom van diezelfde democratie andere staten de maat neemt over mensenrechten. Ik schreef het al eerder: de troika zou aangeklaagd moeten worden bij een internationaal tribunaal wegens misdaden tegen de menselijkheid. En niet alleen dat: het hele land wordt leeggeroofd. Grote internationale bedrijven kopen middelgrote Portugese bedrijven voor een prikje op; de post, de energiebedrijven, de waterwinning, alles moet weg om maar de balansgaten van de banken te vullen. Siza:

"De verhoudingen in Europa zijn die van onderwerping geworden. het Noorden toont zich tevreden met het Portugese resultaat. In werkelijkheid wordt alles vernietigd wat we hebben opgebouwd."

Is dit de christen-democratische 'grenzeloze solidariteit' die wijlen Robert Schuman voor ogen had bij de vorming van de Europese waarden? Waar blijft de christen-democratische fractie in het Europarlement? En waar blijven het CDA en de Christen Unie nu met hun holle kreten over menselijkheid en mededogen? Die woorden stellen klaarblijkelijk niets meer voor bij onze brave kerkgangers. Het is werkelijk te hypocriet voor woorden. Overal in Europa verdwijnt de middenklasse, nu in Portugal en zodadelijk ook bij ons. In de grensstreek is men er al mee begonnen. Siza:

"Onze artsen en architecten vertrekken naar het buitenland, want ze zijn verdomd goed. Portugals middenklasse verdwijnt. De publieke gezondheidszorg en het onderwijs worden afgebroken. We rennen de afgrond in."

Souto de Moura vult aan:

"We moeten snel af van de Europese 'steun'. Dat kan op termijn alleen maar verstikkend werken. (...) We zijn door de grote landen opgedeeld zoals dat vroeger met Afrika gebeurde. Wij importeren nu alles, waanzinnig."

Dit zijn dus de uitkomsten van de 'Europese droom' van de Verhofstadt's van deze wereld, die luidkeels op het Maidan Oekraïnse neo-nazi's toeschreeuwde: 'we have won, we have won!'. Dat klopt, voor hemzelf en de elite die hij vertegenwoordigt. Met democratie en mensenrechten heeft het allemaal bitter weinig te maken.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten