Samsom wil de overheid nog groter maken

Geen categoriemrt 03 2014, 11:29
Burgers zijn niet boos om de stijgende lasten, weet Diederik Samsom. Nee, ze zijn ontevreden over de slechte dienstverlening van de overheid.
De PvdA-leider moest gisteren bij Buitenhof het beleid van het kabinet Rutte-II dat hij steunt verdedigen tegenover de economen Sylvester Eijffinger en Mathijs Bouman die beiden haarfijn wisten uit te leggen waarom dat beleid de economie van Nederland eerder verzwakt dan versterkt. De belastingen gaan omhoog, de kinderopvang wordt duurder, flexwerken wordt aan banden gelegd en autorijders tanken over de grens. Vooral de middeninkomens hebben het zwaar. Die kampen met hogere lasten, maar zien geen enkel voordeel in het nivelleringsfeest van de PvdA. De boodschap van Eijffinger en Bouman: verlaag de lasten, maak gelijk het hele belastingstelsel simpeler, versober het ontslagrecht en de WW en geef juist meer ruimte aan tijdelijke arbeidscontracten zodat mensen misschien een baan kunnen vinden.
Samsom ging de meeste kritiek uit de weg en probeerde vooral overeenkomsten te zoeken. De PvdA'er wil immers 'binden'. Dus zei Samsom keer op keer dat hij het met de economen eens was, 'maar'... En vervolgens hoorden we niet bepaald overtuigende inhoudelijke argumenten, maar vooral politieke wonderpraat. Zoals in reactie op de stelling van Eijffinger dat de middenklasse het goed zat is en uit protest stemt op 'extreme' partijen als de PVV en SP. Samsom zei daar wel iets in te zien, maar vond vervolgens niet dat de lasten moeten worden verlaagd.
"Ik denk eerlijk gezegd dat we het niet moeten zoeken in een lagere bijdrage van mensen aan de overheid," zei hij. "Ik denk dat we het moeten zoeken in een betere overheid." Zo kan de zorg beter, alsmede het onderwijs en ook de veiligheid. "De overheid moet beter presteren," volgens Samsom.
Als die overheid blijkbaar nog steeds niet goed genoeg presteert, houdt een rationeel mens toch rekening met de mogelijkheid dat niet de staat, maar de markt bepaalde diensten beter kan leveren? In plaats van nog meer te sleutelen aan het zorgstelsel en in plaats van jaar op jaar meer geld te pompen in onderwijs, is het misschien verstandig eens de vraag te stellen of de tekortkomingen in beide niet het onvermijdelijke gevolg zijn van het feit dat de overheid zich er zo intensief mee bemoeit?
Die vraag hoeft Samsom niet te worden gesteld. Wat hem betreft staat het buiten kijf dat de oplossing altijd bij de overheid ligt en als het even kan bij een grotere overheid met nog hogere belastingen. Dat het volk dan begint te morren en vindt dat de belastingen onderhand wel hoog genoeg zijn, laat alleen maar zien dat Samsom het nog niet goed genoeg heeft uitgelegd. Hij weet immers wel wat goed is voor de Nederlanders, ook al zien zij dat zelf nog anders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten