Asia Bibi nog lang niet vrij

Geen categorieapr 16 2014, 9:00
Asia Bibi, deze jonge christenmoeder uit Pakistan, zit nog steeds gevangen. En nog steeds hangt haar een veroordeling ter dood boven het hoofd omdat zij de profeet Mohammed beledigd zou hebben!
Enkele maanden geleden vroeg ik op deze site al uw aandacht voor Asia Bibi (of Asia Noreen). Deze vrouw is een jonge moeder van vijf kinderen. Enkele jaren geleden krijgt Asia ruzie met enkele vrouwen uit haar dorp. In dit gesprek zou de christin een beledigende opmerking hebben gemaakt over de islamitische profeet Mohammed. In hoeverre deze beschuldiging de waarheid is, valt moeilijk te controleren. In landen als Pakistan worden christenen vaak ten onrechte beschuldigd van blasfemie om op deze manier van hen af te komen.
Zelfs als de jonge moeder gezegd zou hebben dat alleen Jezus Christus de mensheid kan redden en Mohammed dat niet kan, hoort er niets aan de hand te zijn. In Pakistan gaat dat echter anders. Asia Bibi wordt opgepakt door de politie en zit inmiddels al 4,5 jaar vast in afwachting van haar proces.
Blasfemiewet
Dat proces hangt als een zwaard van Damocles boven haar hoofd. In Pakistan heeft men namelijk een zeer beruchte blasfemiewet. Volgens deze wet zou Asia Bibi weleens ter dood veroordeeld kunnen worden. Dat Asia Bibi de gemoederen in Pakistan flink bezig houdt, blijkt wel uit het feit dat twee politici, die het voor haar opnamen, werden vermoord door moslimextremisten.
Ruim een half jaar geleden besloot de nieuwe premier van Pakistan dat alle ter dood veroordeelden ook daadwerkelijk geëxecuteerd moeten worden. Dat geldt ook voor Bibi, maar zij moet dan eerst, uiteraard, nog veroordeel worden.  En zover is het op de ene of andere manier nog lang niet. Gisteren kwam naar buiten dat het proces tegen Asia voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Na vier en een half jaar onterecht brommen, horen dat een rechtszaak nog wel even op zich laat wachten. Hoe wreed is dat! Blijkbaar durft men het in Pakistan niet aan om deze vrouw nu al te veroordelen of vrij te spreken.
Ondoorzichtig
Ergens is het goed nieuws dat het proces op de lange baan wordt geschoven. Bibi hoeft op deze manier niet te vrezen voor haar leven. Aan de andere kant heeft de advocaat van de christin ook een punt.

De advocaat van de terdoodveroordeelde heeft volgens Kerknet ontzet gereageerd: „Wij zijn ontgoocheld en gefrustreerd. Deze procedure is niet correct en ondoorzichtig. Er is geen enkele reden waarom de zaak niet zou kunnen worden behandeld.”

Daar heeft hij een punt! Bibi hoort gewoon vrij te komen, klaar. Laten we hopen dat onze minister van Buitenlandse Zaken er alles aan doet om deze vrouw vrij te krijgen. En aangezien ze dan in Pakistan haar leven niet meer zeker is, krijgt ze een enkeltje Amsterdam, Schiphol.
Van harte welkom!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten