Assad rukt op

Geen categorieapr 15 2014, 19:00
In Syrië gaat de strijd door. Aan de ene kant vermoorden de rebellen oude, onschuldige priesters van 75 jaar oud. Aan de andere kant is Assad bezig met een opmars.
De moord op pater Van der Lugt zit mij nog steeds dwars. Dat mag u best weten. Ik kan er met mijn verstand gewoon niet bij dat er echt malloten zijn die zo'n oude man (mijn opa is ook van die leeftijd) uit zijn huis slepen en daarna in koele bloede een kogel door het hoofd schieten. Hoe ziek ben je dan? Wat is er dan voor een duivel in je gevaren?
Ik heb eigenlijk nooit sympathie voor de rebellen gehad. Deze terroristen zijn al vanaf het begin bezig met de meest gruwelijke zaken. Ik heb in de loop der jaren verschrikkelijk veel gore video's gezien op Youtube. Mensen die door het hoofd worden geschoten, zonder enige vorm van proces. Christenen die worden onthoofd omdat ze Paulus heten. Of John. Verdachten van diefstal waarvan gewoon de hand wordt afgehakt. Tsjak.
Controle
De steun voor de rebellen vanuit het Westen is de laatste tijd ook wat geluwd. Turkije doet nog wel mee en natuurlijk Saoedi-Arabië en Qatar. Dat zorgt ervoor dat de strijd nog lang niet gestreden is, maar heel langzaam krijgt Assad de zaak wel onder controle.

Regeringsgezinde Syrische troepen hebben maandag opnieuw een stadje aan de Libanese grens veroverd op de opstandelingen. Dat bericht het Syrische staatspersbureau. Maandagochtend werden Sarkha en het overwegend christelijke dorpje Maalula veroverd. Zondag nam het regeringsleger een ander rebellenbolwerk, Rankus, in.

Minderheid
Maalula (of Maaloula) werd vorig jaar ingenomen door de rebellen. Ik schreef er in die tijd al een artikel over op deze website. De christenen in dit plaatsje sloegen massaal op de vlucht toen de rebellen het dorp veroverden. Men was bang. Nu kunnen zij terug naar hun oude woonplaats. Assad heeft de laatste tijd meermaals laten doorschemeren dat hij de enige is die de christelijke minderheid in Syrië kan beschermen.
Dat zal hij doen om op die manier de steun van die christelijke minderheid (toch zo'n 10% van de bevolking) te veroveren al dan niet te behouden. Daarnaast moet je Assad ook gelijk geven. Pater Van der Lugt heeft 50 jarig in Syrië gewoond. Toen de Assads aan de macht waren, was het niet enkel rozengeur en maneschijn, maar Van der Lugt hoefde niet te vrezen voor zijn leven.
Nu is hij dood.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten